Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

У Сумах моніторили використання державної мови у освіті

30

07 серпня 2024 року управлінням Державної служби якості освіти у Сумській області спільно з Уповноваженим із захисту державної мови Тарасом КРЕМЕНЕМ проведено регіональну онлайн-зустріч за результатами моніторингу щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 н.р. по Сумській області.

У зустрічі взяли участь секретар Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Наталія ПІПА, представник Уповноваженого із захисту державної мови Вікторія ВІТЕР, представники закладів вищої освіти Сумщини, голови територіальних громад області, керівники органів управління освітою, центрів професійного розвитку педагогічних працівників, директори та заступники директорів закладів загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та фахової передвищої освіти.

Начальниця управління Алла РЯБУХА презентувала аналіз результатів ІІ циклу моніторингу щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі в закладах загальної середньої освіти Сумщини у 2023/2024 навчальному році.
Коментуючи результати моніторингу, Тарас КРЕМІНЬ закликав освітян Сумщини проявляти ініціативу і долучатися до розробки місцевих програм, відзначивши позитивний приклад Сумської обласної мовної програми.

Уповноважений також згадав про успішну розробку міської мовної програми в Конотопі та наголосив, що аналогічна програма має найближчим часом з’явитися і в Сумах: «Це не тільки про те, щоб своєчасно провести захід, поповнити бібліотечний фонд. Це про повний комплекс заходів, які змінять ситуацію щодо забезпечення освітнього процесу, захисту наших національних інтересів».

Під час заходу:
означили коло проблемних питань у забезпеченні функціонування державної мови в освітньому процесі;
виявили тенденції та чинники, що впливають на мову спілкування учнів, учительства, батьків;
окреслили виховні, роз’яснювальні, мотиваційні заходи із забезпечення дотримання мовного закону в сфері освіти;

Державна служба якості освіти та її територіальні органи готові також сприяти розробці та впровадженню місцевих мовних програм задля забезпечення функціонування виключно української мови в освітньому процесі.

Довідково: 11 липня Уповноважений із захисту державної мови Тарас КРЕМІНЬ та голова Державної служби якості освіти Руслан ГУРАК презентували результати моніторингу щодо забезпечення функціонування державної мови в освітньому процесі у закладах загальної середньої освіти у 2023/2024 навчальному році.
Результати моніторингу