Де можна купити апетитні та поживні паштети й консерви
У перші дні війни з росією із Сум, звідки автор статті, виїхало багато жінок із дітьми та онуками. Мами й бабусі, хвилюючись за безпеку й життя дітей, відвозили їх хто в Західну Україну, хто ще далі – за кордон. Чоловіки залишилися вдома самі. З цього моменту чоловікам самим довелося підтримувати порядок у домі та забезпечувати себе харчуванням. Добре, якщо чоловік любить і вміє готувати. А якщо ні? У цьому випадку приходять на допомогу такі магазини, як agro-market.net, в якому можна придбати продукти харчування з категорії “купив і з’їв”. До такої категорії належить, наприклад, будь-який паштет, який у широкому асортименті представлений у зазначеному магазині.
Існує поширена думка, що паштет годиться лише для бутербродів. Однак ця думка невірна. Судіть самі.
Що можна приготувати з паштету
- Небанальні бутерброди і канапе, прикрасивши їх часточками свіжих помідорів, огірків, маслинами або оливками і зеленню (базиліком, кінзою, петрушкою, руколою);
- Млинці або пироги з начинкою з паштету, варених курячих яєць, смаженої цибулі та свіжого кропу;
- Макарони “по-паштетськи”. У свіжо відварені макарони додайте м’ясний паштет, перемішайте, викладіть у тарілку, посипте зеленню, полийте кетчупом – і у вас вийде паста не гірша за ресторанну.
Які бувають паштети і як їх правильно вибрати
Якщо ви заглянете в зазначений магазин, то виявите в ньому 42 види різних паштетів. Це паштети:
- З печінки або з суміші м’яса і печінки птахів (гуски, індички, курки, качки);
- Із суміші різних видів м’ясної печінки (яловичої, свинячої, пташиної), свинячого сала, вершкового масла, інших жирів та інших інгредієнтів (наприклад, курячих яєць, пшеничного борошна, моркви, ріпчастої цибулі, сухого молока, печериць);
- З рибних складових (печінки та ікри тріски, лосося, сьомги), а також додаткових інгредієнтів (білих грибів, трюфелів, лимона).
Користь паштету залежить від кількох чинників:
- Складу і якості компонентів, з яких складається паштет;
- Рецептури і дотримання виробником технологічних вимог, які висуваються ГОСТом до виготовлення цього продукту;
- Терміну придатності паштету.
При виборі паштету звертайте увагу на:
- Вид і збереження банки. На ній не повинно бути деформацій (вм’ятин, здутостей);
- Склад. Якісний паштет виготовляється з натурального м’яса, печінки з додаванням спецій. Іноді в паштеті присутній бульйон і вершкове масло (якщо це передбачено рецептурою). Паштет повинен мати легкий запах спецій і трохи гіркуватий смак;
- Дату виготовлення.
Страви з консервів
Зараз у православних християн Великий піст. Багато сумчан постять і не вживають у їжу м’ясні продукти, зокрема й паштети. До певної міри винятком є паштети з морепродуктів (про деякі з них ми розповіли вище), а також рибні консерви, які можна вибрати і купити тут, в каталозі згаданого магазину. Пропонуємо нижче вашій увазі рецепт найпростішої і при цьому найсмачнішої пісної першої страви.
Пісний борщ
Як вступ коротка історія. Багато років тому автор статті був студентом – навчався у великому місті в одному виші й жив у гуртожитку. Найяскравіші спогади пов’язані з їжею, тому що молодим людям вічно хотілося їсти. Одного разу стався такий випадок. До кімнати, де жив той студент, прийшли його друзі й оголосили, що сьогодні буде бенкет. І поставили в центрі столу банку кільки в томатному соусі. Її розмели за лічені секунди, а в пам’яті та кілька залишилася найсмачнішим частуванням.
Отже, для приготування пісного борщу вам знадобляться:
- Овочі: картопля, цибуля, морква, буряк, квасоля. (Квасолю або за кілька годин слід замочити, або використовувати для борщу консервований варіант);
- Банка кільки в томатному соусі;
- Гриби (сушені білі гриби або свіжі печериці);
- Сіль, лавровий лист, перець-горошок, спеції;
- Томатний соус або паста (якщо ви використовуєте кільку і квасолю в томатному соусі, то без пасти можна обійтися);
- Соняшникова олія;
- Зелень петрушки.
Послідовність приготування пісного борщу:
- Наріжте картоплю кубиками і разом із квасолею киньте в каструлю з окропом;
- Натріть на тертці моркву і буряк, наріжте цибулю і гриби (якщо вони несушені). Обсмажте овочі та гриби на соняшниковій олії. Посипте зажарку сіллю та спеціями. Висипте зажарку в каструлю з картоплею;
- Додайте в майбутній борщ кільку в томатному соусі, лавровий лист і перець-горошок;
- Коли борщ буде практично готовий, посипте його рубаною свіжою зеленню.
Приємного апетиту!
Крім кільки в томатному соусі, в каталозі зазначеного магазину ви знайдете широкий діапазон найрізноманітніших рибних консервів із бичків, кефалі, ляща, лосося, печінки тріски, сардин, оселедця, скумбрії, товстолоба, тунця тощо.