Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Сумський науковець у Львові виготовляє свічки у біорозкладній тарі з кавової гущі

116

Вчений зі СНАУ Дмитро Бідюк запустив новий стартап і разом з партнером Юрієм Тустановським під брендом rekava запустив виробництво декоративних аромасвічок rekava candles у біорозкладній тарі з кавової гущі. Про це науковець повідомив на своїй сторінці у Фейсбук

Свічки доступні у шести ароматах, які символізують міста рідної України. З додаткових опцій – можливість вибрати колір та гніт. Rekava candles – це екологічні свічки, виготовлені в тарі з переробленої кавової гущі, натурального соєвого воску високої якості та сумішей ароматичних речовин преміумкласу.

“Наша ємність для свічок є повністю біорозкладною, ми не застосовуємо класичних металевих тримачів для гніту. Це означає, що наша свічка не продукуватиме сміття, а після використання її можна закопувати у ґрунт, де протягом двох-трьох місяців залишки продукту повністю розкладуться без шкоди для довкілля.

Для першої колекції rekava candles ми обрали аромати, які асоціюються з українськими містами. В контексті повномасштабної війни з росією мільйони українців покинули свої домівки. Тому, запаливши таку свічку десь далеко від дому, можна подумки хоча б на мить повернутись у рідне місто”.

Колекція “Свічки з ароматами України” буде представлена в 6 варіантах:
– свічка “Київ” із ароматом бузку та каштану
– свічка “Львів” із ароматом свіжозавареної кави
– свічка “Донецьк” із ароматом троянд
– свічка “Херсон” із ароматом соковитого кавуна
– свічка “Карпати” із ароматом трав та меду
– свічка “Крим” із ароматом винограду
Вартість свічки: 500 грн.

Торік Європейський Союз заборонив використовувати на території країн ЄС одноразовий пластиковий посуд. Україна, на жаль, робить лише перші кроки у цьому напрямку. Наприклад, українці уже масово відмовляються від поліетиленових пакетів, натомість обирають багаторазові екоторбинки при купівлі продуктів!

Як зменшити використання одноразового пластикового посуду? Відповідь на це питання мають підприємці: Дмитро Бідюк із Сум та Юрій Тустановський з Києва. Коли почалося повномасштабне вторгнення росії в Україну, підприємці змушені були переїхати з Сум до Львова. У Сумах свій бізнес буквально крок за кроком ставили на ноги! Розробили унікальну технологію виготовлення одноразового посуду із … кавової гущі. А вже у Львові підприємці розробили нову технологію біорозкладної тари із кавової гущі для декоративних аромасвічок та «кавові» горщики для рослин (зокрема, розсади), які швидко розкладаються у ґрунті та стають для них добривом. Але запускати у виробництво вирішили саме аромасвічки.

Споживання кави в Україні, згідно з різними соціологічних досліджень, щороку збільшується, – каже порталу Високий замок підприємець Юрій Тустановський. – Наша країна фігурує у багатьох міжнародних рейтингах, де вміють робити добру каву. Зростає й кількість кав’ярень, особливо у містах-мільйонниках. Багато закладів використовує у своїй роботі одноразовий пластиковий посуд (використовують також паперовий, але й він містить у собі пластикову плівку). Ми пропонуємо альтернативу – біорозкладний посуд із кавової гущі! Це ще один крок до правил, які діють у Європі. Вважаємо, що йдемо у ногу з часом.

Ми проводили дослідження і з’ясували, що у природних умовах посуд із кавової гущі розкладається через 1,5 місяця (на цей процес впливає температура, волога, світло), – веде далі Дмитро Бідюк. – А ось у лабораторії термін розкладання довший – 3-4 місяці (за аналогією домашнього компостування). Пластиковий посуд, як відомо, може не розкластися і через 100 років!

Підприємці кажуть, наразі використовують доступне їм обладнання (на дороговартісне ще не заробили). Тому кількість одноразового посуду є обмеженою.

Це доволі складна технологія, яка містить декілька етапів. Зараз працюємо над її удосконаленням. Наш посуд тестували кав’ярні, які ділилися своїми враженнями. Наприклад, вага нашого горнятка для гарячих напоїв (кави, чаю) – 42 грами, надалі плануємо її зменшити до 25-30 грамів, – каже Дмитро. – Паралельно ми почали виготовляти з кавової гущі нові продукти – біорозкладні горщики для розсади та декоративні аромосвічки.

– Де ви берете кавову гущу?

Співпрацюємо з кав’ярнями, які віддають нам кавову гущу безкоштовно. Важливо, щоб вона була свіжою, бо містить у собі багато вологи, а це середовище для розмноження мікроорганізмів. Якщо її залишити при кімнатній температурі, скажімо, на 5-7 днів, вона зіпсується, – каже Юрій. – Оскільки в свічці з ароматом кави ми використовуємо ароматизатор, який отриманий з кавової гущі, то для нас важливо, щоб ця гуща була максимально свіжою (не більше як добу). Щоб ми могли вилучити ці аромати без змін і створити такий декоративний продукт.

– Ваші свічки пахнуть кавою?

Ми розробили шість свічок, які присвячені містам України: Київ – з ароматом бузку та каштанів, Львів – з ароматом кави, Донецьк – з ароматом троянд, Херсон – з ароматом кавуна, Карпати – з ароматом меду та трав, Крим – з ароматом винограду. У зв’язку з війною, мільйони українці покинули свої домівки, і ми розробили свічки із запахами, які можуть перенести людину у спогадах до свого рідного міста…