Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

38 КАБів скинув ворог на Річківську громаду на Сумщині

242

По с. Річки зафіксовано 38 випущених авіабомб за минулий тиждень. Таку статистику озвучив голова Сумського району Геннадій Демяненко.

Попри щоденні масовані обстріли, Річківська громада і досі не отримала статус території де ведуться бойові дії. Нині керівництво громади звернулось до Сумської ОВА, щоб отримати статус території можливих бойових дій. Це дозволить людям, що евакуюються з села, отримати статус ВПО і фінансову допомогу, а також деякі категорії мешканців громади матимуть можливість отримувати дрова для опалення на пільгових умовах.

Річківський сільський голова Микола Солодовник говорить, що починаючи з вересня місяця 2024 року громаду почали обстрілювати керованими авіабомбами.
“Останній тиждень обстріли почастішали. Найбільше обстрілів було за добу 21 обстріл КАБами, крім того, били ФПВ-дронами. Ситуація наскільки загострилася на території, що стало небезпечно проживати”.
Часті обстріли, говорить голова села, спонукають людей евакуюватись самостійно. З початку жовтня, говорить Микола Солодовник, з Річок вивезли останні 24 дитини.

Як виживають мешканці села Річки під постійними обстрілами армії РФ, дізнавалось Суспільне.Суми.

Олексій Хижняк, живе у селі Річки понад 60 років. Він працював вчителем в місцевій школі, потім був її директором. За його словами, він 10 жовтня у справах поїхав у Суми, а по приїзду побачив розтрощений паркан біля свого будинку.
“Прилетів КАБ, он бачите оте дерево розбите, ото туди врізався він у те дерево, там зірвався у повітрі, ну й оце таке наробив. Вікна розбиті, паркан розбитий, ворота ще старі, там метал трійка, напевно, пробиті ворота. Така сила була”, — розповів Олексій Хижняк.

Подружжя Віра та Юрій Конюхови живе по сусідству.
“Спочатку був “приліт” касетним. Побило все, вікно, але чоловік уже полагодив. Там у сусідів взагалі все повибивало, касетним коли стріляли. Сиджу я в залі, я бачу цю ракету, я встигла лише закричати, все, ні впасти нічого, я бачу летить ракета, і вибух, і все посипалося, і тут і там і скрізь”, — розповіла Віра Конюхова.
“Я на дивані сидів, потім встав пішов, а вона залишилась. Я тільки на кухню зайшов, вона кричить: “Летить!”, — сказав Юрій Конюхов.
Подружжя розповідає, що з ними жила мама Віри, яка не могла сама пересуватись. Її рідні евакуювали до сестри у Суми. Подружжя ж евакуюватись не планує, бо під обстрілами жити страшно, та евакуюватись ще страшніше.
“Куди евакуюватись, люди добрі, якщо нікуди. Допомога, говорять, одноразова, далі куди, що робить. У нас цей будинок єдиний лишився. Страшно жити, це просто реально страшно”, — каже Віра Конюхова.

Юрисконсульт сільської ради Денис Мінченко, говорить, що вони розповідають родинам, у яких пошкоджене майно, про подальші дії для отримання компенсації.
“Передбачено середньоринкові ціни за конкретні відновлювальні роботи. Будь-то відновлення вікна, є зафіксована сума залежно від квадратури вікна, чи то дверні отвори, чи то облицювальні якісь роботи. Залежно від пошкоджень складається чек-лист, обраховується сума загальна”, — сказав Денис Мінченко.

Після останнього обстрілу комісія обстежила сім помешкань додає Денис Мінченко.