Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Мешканець Сумщини вирощує оленів на власній фермі

4,125

Ферму, в якій розводять оленів та ланей мешканець Конотопського району Дмитро Русанов створив 2 роки тому. Сьогодні поголів’я худоби складається з майже 800 оленів та 230 ланей. Познайомитися з рогатими на ферму приїздять і туристи…

Дмитро Русанов 15 років працював каскадером у Європі. Чоловік розповідає Суспільному.Суми: саме там виникла ідея поповнити Конотопські ліси оленями та оновити генофонд. Повернувшись з Італії, разом з власником місцевого сільськогосподарського підприємства Віктором Галою та однодумцями, відкрили на Сумщині першу оленячу ферму.

“Наше ранчо — це ядро оленів в Україні. Майбутня популяція оленів в Україні буде йти. Вона йде вже звідсіля, тобто від нас. І ці олені будуть в наших лісах. Від Шостки до Закарпаття. На Сумщині сьогодні є 4 господарства, якім ми допомагали будувати, давали їм маточне поголів’я оленів. Наразі планується ще два, якщо все буде добре, то буде ще 2 господарства”, — говорить пан Дмитро.

Близько восьми сотень оленів та 230 ланей оселилися у вольєрах вільного вигулу. Невдовзі чекають на поповнення, ділиться оленяр: “Зараз весна, період приплоду. Ми чекаємо приплоду. Через 15-20 днів самки почнуть телитися. Минулого року ми отримали близько 300 телят, цього року має бути трохи більше-приблизно 430. Ці оленята підростуть і потім підуть в інші господарства, у наші ліси нашої країни”.

Засновник ферми пояснює: кожна тварина має збалансоване харчування, пронумерована, щеплена та прочіпована. Згодом, деяких оленів планують випускати в природу, інших — продаватимуть оленячим фермам.

Фото Суспільне Суми