Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Сумчан очікує скорочення бюджету на наступний рік і побудова нових укриттів

686

Начальник Сумської міської військової адміністрації під час традиційного вже щотижневого брифінгу розповів журналістам про справи у міській територіальній громаді, про проблеми, з якими намагається справлятися нова влада і про шляхи їх вирішення.
УКРИТТЯ. Сьогодення диктує місцевим органам самоврядування першочерговість задач і витрат. У Сумській МТГ така – це поліпшення безпеки мешканців громади. Саме цей напрямок для себе, як пріоритетний, визначив начальник МВА Олексій ДРОЗДЕНКО. «Аналіз укриттів сьогодні для нас – одна з головних задач, – зазначив пан Дрозденко. – Ми працюємо над тим, аби рішення були реальними до виконання і мали довгострокову перспективу».
Проблеми з наявністю і придатністю укриттів у деяких мікрорайонах міста – ні для кого не секрет. Так, на Баранівці, наприклад, окрім підвальних приміщень приватних будинках мешканців Сум, вони відсутні навіть у дитячому садочку і школі, які розташовані на мікрорайоні. «Ми розглядаємо варіант побудови на території навчальних закладів мобільного укриття, яке буде розраховане і на мешканців Баранівки», – констатував начальник СМВА. Відповідні структурні підрозділи міськради вже працюють над підготовкою проєктно-кошторисної документації на цей об’єкт. У планах влади зробити її так, аби надалі землю над укриттям можна було використати для будівництва на ній, наприклад, спортмайданчику чи іншої корисної споруди.
Мешканці 11-12 мікрорайонів також не мають укриття. У двох будинках по вул. Героїв Крут є домовленості між владою і мешканцями цих будинків, але представники ДСНС категорично не погоджують їх. Тож нині розглядаються варіанти будівництва двох укриттів місткістю по 5000 осіб також з подвійним призначенням: паркувальний комплекс плюс укриття. Усі проєкти розроблятимуть так, аби вони мали можливість взяти участь у держпрограмі співфінансування 50/50. Розтягувати надовго проєкти не планують, і хочуть втілити їх у життя вже до осені 2024 р.
БЮДЖЕТ. Бюджетна комісія, депутати та представники МВА продовжують обговорення та складання бюджету громади на 2024 р. Бюджет на наступний рік має бути прийнятий максимум 25 грудня.
“Із тривожного: бюджет розвитку зменшений на 60-65% через те, що передбачено в бюджеті зростання комунальних +35-38%, ми закладаємо це підвищення ціни на енергоносії та комуналку. Підвищення мінімального рівня оплати праці — це також + 16%”, – сказав начальник військової адміністрації. І хоча це ще не остаточні цифри, бюджет СМТ -24 точно буде меншим на 12% від бюджету 2023 р., який становив 3 млрд 227, 7 млн грн.

Альона Касаткіна, Панорама, №50-2023