Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Хроніки війни на Сумщині

803

8 травня по території Шосткинського району російські військові влучили ракетою. Про це у своєму Telegram-каналі повідомив голова Сумської ОВА Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ.

Влучили у цвинтар, на території якого поховані євреї – жертви погрому 1918 року. Братське поховання одночасно є могилою цадиків Менахема-Нохіма-Давида Гесельова та Ісраеля-Дов-Бера Нохімова Шум’яцьких. Це не тільки пам’ятка історії, це особливий символ для єврейського народу. Могили головних цадиків вціліли.

«Території Миропільської та Хотінської громад з повітря обстріляла ворожа російська авіація 7 травня, по обіді, ракетами “повітря – земля”, – написав очільник області. Внаслідок обстрілу поранено військовослужбовця Державної прикордонної служби України.

В ніч на 4 травня – прикордонні райони поблизу Юнаківки та Могриці. Територію Есманської та Глухівської громад обстрілювали з мінометів увечері. Постраждалих людей немає. У Глухівській громаді, поблизу села Сопич, зафіксували 20 мінометних обстрілів. В Есманській – 18 обстрілів поблизу сіл Бачівськ та Товстодубове. Прикордонне село Уланове росіяни обстріляли близько 3:00.

3 травня з території РФ обстрілювали прикордонні села: о 12.00 зафіксовано вісім мінометних пострілів на околицях села Білокопитове Глухівської громади, о 18.00 на околиці села Шалигіне Шосткинського району прикордонники зафіксували розриви 8 ракет, о 19.30 — 5 мінометних пострілів по околицях села Заруцьке.
Піротехніки продовжують розміновувати території. 6 травня виявлено 14 вибухонебезпечних предметів. Серед смертносних знахідок трапляються реактивні та артилерійські снаряди, мінометні міни, саморобний вибуховий пристрій, гранати. Їх виявили в Охтирському, Конотопському та Сумському районах. 4 травня піротехніки виявили та знешкодили 75 вибухонебезпечних предметів в Охтирському та Конотопському районах.

Минулого тижня Сумщина прощалася зі своїми захисниками. В останню путь провели бійця 95-ї десантно-штурмової бригади Євгенія Приходька, який загинув у бою під селом Довгеньке Ізюмського району на Харківщині 14 квітня, не доживши чотирьох днів до свого 22-річчя. 7 травня у Ромнах прощалися з Антоном Гераськом, у Сумах – з військовим Дмитром Долговим, який загинув на Луганщині.

Майстер-сержант Олександр Заболотний, старші сержанти Віталій Мамочка і Ростислав Лапченко загинули 5 травня під час виконання службових обов’язків при захисті державного кордону України.

6 травня під час мінометного обстрілу загинув Микола Максимов.

Ксенія Соболєва
Панорама -2022