Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Сумська міськрада віддала комунальну землю приватному забудовнику

401

Замість дитячого майданчика і стоянки – ще одна комерційна багатоповерхівка. Так вирішили депутати Сумської міськради. Йдеться про вільну ділянку в кінці вулиці Прокоф’єва та на початку Криничної, де забудовник наче як має майно.

Комплекс з п’яти новобудов в районі вулиці Криничної будівельна компанія “Федорченко” звела за останні 5-6 років. На території “міні-ЖК” є два дитячих майданчики: один більший, інший – менший.

Ірина Макаренко розповіла Суспільному.Суми: її родина купила квартиру в одному з цих будинків три роки тому.

“Нам хочеться тут зелену зону, хочеться майданчик, тому що у нас один майданчик, ви бачите, малесенький на три будинки. Нам ніде дітям гуляти. Хотілося б тут іще тренажери, поставити тут якийсь волейбольний майданчик”, – говорить мешканка одного з будинків Ірина Макаренко.

Олексій Суходуб, який також мешкає тут, каже: потрібна ще й стоянка для авто: “Як для паркування вже для цього будинку не вистачає, тому що вже з прилеглих будинків ставлять машини. Ви подивіться, ось два будинки стоять, яка в них маленька паркова, звісно, що вони сюди ставлять свої машини. Майданчика для всіх дітей, що тут знаходяться, не вистачає”.

За словами цих людей, облаштувати зону хочуть на вільній ділянці землі. Але буде – житло, бо міська рада два дні тому надала будівельній компанії дозвіл на розробку проєкту землеустрою. Один із тих, хто виступав за такий проєкт рішення, депутат Володимир Шилов.

“Це мій округ. На цій території знаходиться справжній смітник. Нині вся забудована територія облаштована паркінгами, поставлений дитячий майданчик. Будівництво цього будинку завершить цей увесь комплекс. Тому в такому випадку я просив би цей проєкт рішення підтримати”, – зазначив депутат від фракції “Батьківщина” Володимир Шилов перед початком голосування 24 березня.

На плані земельної ділянки майбутньої забудови, який перед голосуванням показали депутатам: суцільний паркан, троє воріт, сарай, вбиральня, навіс, погріб і склад – нерухомість належить компанії “Федорченко”.

За висновком правового управління міськради, ділянка, перед тим як отримати орендаря, мала пройти аукціон, якого не було. Також не було інформації для прийняття рішення від управління архітектури. Голосували ж депутати так: “за” – 26, “не голосувало” – дев’ятеро, “проти” – двоє, серед них і Володимир Чепік.

“Ця земельна ділянка, ми бачимо, вільна від забудови й вона повинна виходити виключно на аукціон, згідно з чинним законодавством. І друге, це саме комплексна забудова території. Тут майже немає дитячих майданчиків на ту забудову, яка здійснюється, не достатньо паркомісць і ще треба думати як зробити розв’язку для заїзду та виїзду для майбутніх будинків, які тут планує забудовувати “Федорченко”, – зазначив Депутат фракції “Європейська солідарність” Володимир Чепік.

З його слів, там немає нерухомості, тому звернувся 26 березня до міського голови, щоб зупинити рішення Сумської міськради.

Головний архітектор Сум розповів, що і перші рішення про будівництво житла кілька років тому йшли всупереч містобудівним планам.

“Зазначена земельна ділянка розташована в житловій забудові, яка відповідає намірам заявника і частково обмежується червоними лініями. На цій території передбачалась розв’язка і будинки, які розташовані вже і вже побудовані – вони суперечать містобудівній документації”, – зазначив головний архітектор Сум Андрій Кривцов.

Будинки, які тут з’явились раніше, зводили на замовлення управління Служби безпеки. Що тепер планують будувати, та чи будуть нові дитячі майданчики та паркувальні місця, у компанії “Федорченко” Суспільному з’ясувати не вдалося: на дзвінки не відповіли, на вході до офісу двері були зачинені.

Постійна депутатська комісія з питань архітектури та містобудування декілька разів розглядала звернення компанії “Федорченко” у наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою для будівництва багатоповерхівки на цій території. Щоразу отримували відмову.

Останній раз – 1 жовтня 2020 року. Підстава: невідповідність вимогам закону. Бо нерухоме майно розташоване на земельній ділянці, де нерухомості не має бути. Вже за тиждень потому, згідно з протоколом із засідання цієї комісії, вона змінила свою позицію. На підставі цього і був створений проєкт рішення міськради, за який у середу 24 березня проголосували депутати. Чому комісія змінила своє рішення, Сергій Татаренко, який очолював її, пообіцяв дати відповідь наступного тижня, бо не пам’ятає всіх обставин справи.