Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

15 років на захисті людини праці

390

Цього року Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України відзначає 15 річницю своєї діяльності. Про його досягнення та здобутки у нашому регіоні розповідає начальник управління виконавчої дирекції Фонду у Сумській області Михайло Савченко:

«22 серпня – день утворення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України. Пройдений шлях — роки наполегливої та кропітливої праці людей, зусилля яких направлені на реалізацію механізму загальнообов’язкового державного соціального страхування від нещасних випадків на виробництві, професійних захворювань або інших загроз здоров’ю працюючого населення України.

Виконання державної програми щодо страхування в області забезпечують 100 працівників управління та відділень виконавчої дирекції Фонд у Сумській області. Обсяги роботи з кожним роком зростають, при цьому основним завданням Фонду залишається проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання отримання працівниками ушкоджень під час виконання трудових обов’язків, своєчасне і в повному обсязі відшкодування матеріальної шкоди застрахованим, відновлення їх здоров’я та працездатності.

Сьогодні Фонд – одна з найбільш потужних та розвинених інституцій в державі, яка має величезний кадровий, організаційний та технічний потенціал, здатний вирішувати і реалізовувати найскладніші завдання та є опорою для сотень тисяч громадян, талан яких перемінила прикра подія – нещасний випадок на виробництві або професійне захворювання.

На становлення та організацію ефективної роботи Фонду в області позначилося, з одного боку, формування високопрофесійного колективу, в якому кожен працівник на своєму місці, а з другого – створення належних умов як для роботи спеціалістів, так і для відвідувань потерпілими та страхувальниками.

Якщо говорити мовою цифр, то починаючи з 2006 року в регіоні відмічається стійка тенденція до зниження нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом. Зокрема, в 2014 році на облік взято 104 особи, які травмувались під час виконання трудових обов’язків, тоді як в 2005 році було визнано потерпілими 651 працівника. Профілактична робота, спрямована на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів, сприяла становленню упродовж останніх п’яти років позитивної динаміки щодо зниження професійних захворювань. На підприємствах регіону у 2008 році виявлено профзахворювання у 150 робітників, а в 2013 року їх зменшилось до 95. Проте, минулий рік був піковим за 15-річну діяльність, коли 193 особам встановили захворювання, зумовлені виробничим процесом. Причина – матеріальна заінтересованість, в першу чергу самих працівників, яка стала основним підґрунтям для прийняття рішення щодо оформлення наявності професійної патології. Не останнє значення мали якість періодичних профілактичних медоглядів. Згідно аналізу майже 86 % профзахворювань встановлюються особам вікової категорії за 50 років. Стаж роботи у шкідливих умовах праці більше 20 років мали 83 % потерпілих, а патологічні зміни організму виявлялись на пізніх стадіях їх розвитку, найчастіше перед звільненням працівника, або після виходу на пенсію. У зв’язку з неспокоєм в соціально-економічній сфері збільшилось осіб, з якими були розірвані трудові відносини.

Протягом 15 років проведено майже 9200 перевірок стану профілактичної роботи зі створення належних умов праці, під час яких виявлено та проконтрольовано усунення близько 82600 порушень вимог законодавства з охорони праці. Надано страхувальникам тисячі консультацій з приводу підвищення рівня промислової безпеки. Проводились інші заходи з пропаганди безпечних та нешкідливих умов праці: опрацювання та впровадження системи управління охороною праці на підприємствах, розроблення нормативних актів про охорону праці, участь у роботі комісій з питань охорони праці, проведення семінарів, нарад, розповсюдження спеціальної літератури та інше. Фонд фінансує навчання відповідних спеціалістів з охорони праці. За всі роки діяльності для навчання приблизно 8300 фахівців нашого регіону на цей захід використано біля 1,3 міл. грн. Нагальні питання промислової безпеки в області та шляхи їх вирішення висвітлюються на радіо, телебаченні та пресі. На втілення певних заходів з пропаганди безпечних та нешкідливих умов праці освоєно понад 350 тис. грн.

Належним чином налагоджена робота по відшкодуванню шкоди застрахованим. Станом на 1 липня 2015 року в області проведено страхові виплати 5574 потерпілим (членам їх сімей). Тільки за шість місяців цього року їм відшкодовано 61,8 млн.грн. страхових виплат, тоді як в 2013 та 2014 роках потерпілим перераховано 78,7 та 87,1 млн.грн. Відповідно.

Основна частина коштів – це щомісячні страхові виплати – 50,5 млн. грн. для 5281 особи. На одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності 127 особам перераховано 5,5 млн. грн. Отримали страхові кошти в разі втрати годувальника 293 особи на суму 2,0 млн грн. Допомога в разі смерті потерпілого (утриманця) склала 3,3 млн.грн. для 26 осіб.

Організована та постійно удосконалюється робота по наданню допомоги переселенцям з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей. Станом на 11.08.2015 року звернулися за отриманням грошової допомоги 729 потерпілих, 717 з них таку допомогу призначено.

Потерпілі внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання забезпечуються медико-соціальними послугами відповідно до вимог чинного законодавства.

Протягом І-го півріччя цього року 231 інваліда реалізували можливість оздоровитися в санаторно-курортних закладах. Лікування у реабілітаційних відділеннях при санаторних установах пройшли 67 потерпілих. Завдяки цілеспрямованій та наполегливій роботі спеціалістів з медико-соціальних послуг наша область займає протягом 4-х років одне з передових місць в Україні по оздоровленню потерпілих у санаторно-курортних закладах.

Лише за шість місяців цього року на придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення перераховано 1531,9 млн грн для 432 осіб, тоді як в 2014 та 2013 роках ця сума дорівнювала 961 та 774 тис. грн. відповідно. Також, відповідно до висновку МЕСК, потерпілі забезпечуються колясками, палицями, милицями, проводиться відшкодування на спеціальні медичний та постійний сторонній догляди, протезування та інше.

У 2007 році розпочата робота з видачі спеціальних легкових автівок. В області уже 101 інвалід отримав машину марки «Славута» або «Сенс», ще 19 очікує своєї черги.

Тож крок за кроком, день за днем, долаючи труднощі, яких чимало, Фонд набуває досвіду та забезпечує реалізацію державних гарантій, передбачених законодавством із соціального страхування.

З нагоди Дня утворення Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в першу чергу дякую всім нині працюючим працівникам за сумлінну працю, бо саме від них залежить якість роботи системи соціального страхування. Також хочу побажати всім – спеціалістам, працівникам управління і відділень та ветеранам, які зараз вже на пенсії, – міцного здоров’я, миру та спокою, вашим родинам – добробуту та злагоди.

Сподіваюсь на те, що наступний період роботи Фонду стане етапом стабільності і процвітання, а досягнення будуть ще вагомішими».

ІД