Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Окупанти зруйнували архітектурну пам’ятку на Сумщині

740

Після звільнення м. Тростянець Охтирської ОТГ Сумської області, з’ясувалося, що ворог порушив будівлю маєтку Кеніга, також відомого як будинок Голіцина.

Як розповіла працівниця місцевого краєзнавчого музею, вона власноруч рятувала залишки експозицій, що лишилися після обстрілів музею російськими окупантами.

Журналістам Цукр. жінка розповіла, що є працівницею музею, і щойно принилися обстріли, не зважаючи на всі ризики, прийшла захистити надбання музею.

«Учора я з одним працівником перетягувала те, що лишилося, намагаємось врятувати. Невідомо, надовго чи ні, бо вже й місцеві тут були неодноразово. Ходила до міського голови двічі, він відправив нам заступника, той приходив, ми розповіли ситуацію, попросили їх якось закрити вікна та двері за можливості».

Заради безпеки жінки ми не показуємо її обличчя і не називаємо її ім’я.

Довідка
Будинок Голіцина, він же головний будинок садиби Л.Є. Кеніга, був побудований у 1762 році в стилі неокласицизму з елементами бароко, прикрашений сандриками та пілястрами, барельєфами у формі янголів та химер.
З часів будівництва в палаці збереглися дубові сходи на другий поверх та танцювальна зала. Саме у маєтку Голіциних у 1864 році видатний композитор Петро Чайковський написав свій перший симфонічний твір-увертюру «Гроза».
З 22 вересня 2007 року відкрито картинну галерею. Постійно проходять вечори класичної музики, шлюбні обряди, виставки картин, презентації книг та інше. На другому поверсі три кімнати: Л.Є.Кеніга та П.І.Чайковського. У приєднаних будівлях розміщені: краєзнавчий музей та експозиція «Музей шоколаду».