Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Цікава бухгалтерія. Скільки коштує утримання домашнього улюбленця у Сумах

987

Про своїх домашніх улюбленців розповідає сім’я сумчан Євгена, Анни ПОЛОЖІЙ, та їхніх трьої синів. У вересні минулого року вони взяли на виставці-фестивалі «Друг з притулку» собаку Боню, а журналістка Тетяна Рєпіна забрала кошеня Соню — воно народилося у кішки, що мешкає на сільському подвір’ї.

Боніфацій І, «двіртер’єр»
Боня – цуценя з притулку, повноправним членом люблячої родини він став від часу вересневої виставки-фестивалю «Друг з притулку», який щорічно організовує Сумське товариство захисту тварин. З 34 тварин, які того дня «фестивалили» у парку, 20 знайшли свою сім’ю – додому поїхали п’ять дорослих собак, четверо кошенят та одинадцять цуценяток. Ще до цього у родини Положіїв оселився кіт-пірат П’ятачок. Тому деякі статті витрат стосуються обох тварин. Наприклад, вони разом їдять сухе харчування «4 лапи», 3 кг якого коштують 440 грн і якого вистачає на два тижні. Повідець для Боні купили за 250 грн. Придбане за 350 грн ліжко він доволі швидко погриз, тож тепер спить на м’яких бортиках від дитячого ліжечка. Іграшки теж часто «віджимає» у дітей. Хоча нещодавно йому купили собачу іграшку за 100 грн. Профогляд у ветеринара коштував 100 грн. Для обрізання кігтів собаці і коту придбали кусачки за 210 грн, а для вичісування шерсті – фурмінатор за 500 грн. У 160 грн обходиться профілактика паразитів – кліщів та глистів для обох.

ДРУГ ДЛЯ ДРУГА. Найцікавіше спостерігати, як через короткий проміжок часу сум в очах собак, які з притулку потрапили до будинку люблячих господарів, перетворюється на концентровану радість

«Оскільки у нас не було досвіду утримання собаки вдома, ми вирішили відвідувати заняття з кінологом, який протягом двох місяців вчив нас взаємодіяти з Бонею і розуміти його. Година роботи з фахівцем обходилася у 150 грн. Тренування проходили два, інколи три рази на тиждень. Але ціна може відрізнятися. Дехто бере за заняття 240 грн», – розповіла Анна ПОЛОЖІЙ.

Соня, метис
Тоді ще безіменна Соня виграла свій щасливий лотерейний квиток у листопаді 2020 р. Її брат та сестра трималися від гостей на поважній відстані, а вона впевнено зайшла у прочинені двері, і прихильно сприйняла спробу взяти її на ручки. Це рішення і вирішило її подальшу долю. У свої нові володіння вона поїхала у картонній коробці. Після раптової зміни місця проживання, маленька кішечка майже відразу заснула, за що і отримала своє ім’я. Питання туалету вирішилося швидко: альтернативою лотку успішно виступив піддон для розсади з високими стінками, що пару років стояв без діла. Шматочки паперу у якості наповнювача Соня рішуче забракувала, тому наступного ранку ми придбали універсальний наповнювач «Тоша» 12 літрів за 50 грн, і санітарне питання вирішилось на радість усіх учасників процесу. Наповнювача вистачало приблизно на місяць. Ніяких спреїв для привчання до лотку чи видалення запахів купляти не довелося. Втім з’ясувалося, що кішка, яка зростала на вулиці, трішки нудиться вдома, тому вона щодня, а влітку навпаки вночі, здійснює довгі променади балконом. А це означало, що потрібен додатковий лоток, а отже, кількість використовуваного наповнювача, зросла. До того ж довелося придбати будиночок, щоб кішка не мерзла. На «Розетці» під час акції він коштував 270 грн.

улюблениця родини Соня

Щодо харчування, то Соня виявилася перебірливою як для тварини, що раніше годувалася тим, що дадуть. Ані супу, ані каші чи молока вона не любить. Їсть сухий корм «Віскас» з кроликом (43 грн за пачку, вистачає на тиждень), полюбляє рибу, сир та курячу печінку. А на десерт випрошує кукурудзяні палички. Втім, отримує їх вкрай рідко. До речі, шматочок сосиски сприймає за іграшку, а не за їжу. А ще до раціону треба додавати вітаміни. Комплекс коштує 100 грн за 120 таблеток.

Соня, як кажуть у народі, породи дворянської звичайної. Втім, ветеринари називають таких як вона – метис. Знайомство з лікарями відбулося під час стерилізації, що загалом обійшлася у 1400 грн (можна знайти дешевше, просто клініка поруч з домом). Ще один візит довелося нанести три місяці потому, коли Соня пошкодила роговицю ока, – бігаючи по підвіконню, наштрикнулася на гострий краєчок жалюзі. Два прийоми у ветеринара, краплі і спеціальна сиворотка обійшлися у 1 тис. грн. Переноску для транспортування не купували, а позичили у сусідів. Тобто лікування – це, зазвичай, найдорожча стаття витрат. Втім, як і у людей.

Для вичісуваня придбали спеціальну рукавичку на «АліЕкспрес» за 54 грн. Іграшки не коштували ні копійки – Соня бавиться з маленьким гумовим м’ячиком та м’яким рожевим фламінго, які раніше належали доньці господарів. У переліку несподіваних витрат на рахунку Соні лише заміна розбитої нею керамічної вази.
Таким чином, утримання звичайної не породистої кішки вдома коштує приблизно 300 грн на місяць.

Ще у середині ХХ ст. котів та собак люди заводили з практичною метою: перші ловили мишей, другі охороняли будинок. Сьогодні ж ситуація інша: собаки сплять у ліжку з господарем, для прогулянки на них вдягають дорогі комбінезони та черевички, а коти стали зірками соцмереж. Більше того, за опитуванням Psychology Today, 77% власників тварин вважають їх членами своїх сімей. Доведено, що тварини позитивно впливають на здоров’я та емоційний стан людини: собаки змушують більше рухатися на свіжому повітрі, а коти позбавляють самотності та зменшують рівень стресу. До речі, згідно зі статистикою Google, під час пандемії бажання завести свійську тварину у людей збільшилося на 69%.

Переважна більшість українців (79%) сприймають своїх домашніх тварин в якості членів сім’ї

У 2019 р. компанія Research & Branding Group провела опитування, у результаті якого з’ясувалося, що більше половини українців (57%) на той час тримали домашніх тварин, а ще у 21% жителів країни домашні тварини були раніше. При цьому у кожного п’ятого опитаного (22%) ніколи не було домашніх улюбленців. Найчастіше українці тримають кішок (79%) та собак (61%). За даними Washington Post, Україна входить до Топ-10 країн світу за найбільшою кількістю тварин, у тому числі безпритульних.
Тож рішення про появу вдома пухнастого (чи не дуже) улюбленця треба приймати відповідально та зважено. Перш ніж взяти тварину, варто об’єктивно оцінити, чи здатні ви приділяти їй достатньо часу та турботи, а також розглянути практичні аспекти, зокрема, витрати на неї. Вашому вихованцю знадобиться не тільки харчування, а й щеплення, вітаміни, засоби догляду, аксесуари, іграшки, консультації у ветеринарного лікаря та багато іншого. Ми підготували невеликий порадник від власників котів та собак, які діляться своїм фінансовим досвідом. Тож час дізнатися, у скільки сумчанам обходиться рік утримання кішки або собаки.

Клайд, голден ретрівер
Хто стверджує, що щастя не можна придбати за гроші, просто ніколи не купував цуценя. Усміхнена морда, невичерпна енергія, стрімкі рухи, життєрадісний характер, шерсть, що виблискує подібно до золота. Але і утримання такого золотка, як голден ретрівер, коштує недешево. Собака з’явився у житті сумчан Олени та Костянтина ГОЛІУС вісім років тому, і відтоді став центром їх сімейного всесвіту. Витрати на забезпечення гідних умов життя Клайду можна розподілити на декілька категорій – це харчування, амуніція, догляд за шерстю, здоров’я, іграшки та підготовка до виставок. «Клайд важить 35 кг і за день з’їдає близько кілограма корму. Взимку порцію треба збільшувати. Їжа Клайда коштує 2,5 тис. грн. на місяць. Це натуральне харчування, до складу якого входить м’ясо, рубець, овочі. А ще до нього додається каша, овочі, льон, лляне борошно, олії. Раз на тиждень у нас розвантажувальний день, коли ми годуємо його сироваткою з ринку «від бабусь». Вона коштує 7-10 грн», – розповідає Олена.

Золотий собака. Природа не обділила голден-ретріверів талантами. Згідно з проведеними дослідженнями, вони входять до п'ятірки найінтелектуальніших порід. А ще понад усе полюбляють гратися з дітьми

Ласощі для собак також дороге задоволення, якого такому великому песику вистачить, як кажуть, на один зуб. Сушені кролячі вушка коштують близько 40 грн, а Клайд розправляється з ними за 20 секунд. За 100 г бичачого пенісу правлять 120 грн і це довготривала забава, бо собака гризе такий смаколик 15 хвилин. Є і крафтові смаколики – печиво для собак з рубця і гарбуза, сушені печінка, нирки та серце. Іноді Клайду купують готові ласощі від виробників (Тріксі) – півкілограмове відерце коштує близько 200 грн. Суха їжа, дійсно хороша за якістю, яка дає собаці всі потрібні мікроелементи, мінерали та вітаміни, коштує близько 3,5-4 тис., але родина Клайда виступає за натуральне харчування.

Чого варта краса
Раз на три місяці Клайд відвідує грумера, який виконує стрижку та мийку. Коштує це 600 грн. «Якісно промити його густу шерсть самотужки неможливо, тому ми й ходимо до професіонала, який має досвід та спеціальне обладнання. Вдома також доводиться купати, адже восени і навесні після прогулянок собака повертається додому брудною. Шампунь коштує близько 300 грн і вистачає його на три гігієнічних процедури. Клайд має довгу шерсть, тож його щодня необхідно вичісувати щітками кількох типів. На даний момент у нас три типи щіток, вартість яких сягає від 250 до 500 грн. Щомісяця даємо йому пігулку від кліщів та бліх за 270 грн, бо ми часто їздимо в ліс чи поля, щоб він добре набігався», – зазначає власниця.

Амуніція та іграшки
Шкіряний нашийник на Клайда зараз коштує близько 200-300 грн, повідець обійдеться ще дорожче, його ціна залежить від довжини та матеріалу. У Європі зараз заборонені нашийники і переважно використовуються шлейки. Ціна шлейок вище –близько 600 грн. Такому собаці, як Клайд, необхідна ще стійка для годування певної висоти і в ній дві миски. Таке придбання коштує від 800 грн. Окрема стаття витрат – це іграшки. «У нас собака дуже активний, ми з ним багато гуляємо. Останній м’ячик, який ми купили, коштував 256 грн, але це забагато, середня вартість близько 120-150 грн. М’які іграшки для собак дуже дорогі і коштують від 250 грн, залежно від розміру. Пошиття розвиваючих іграшок для дітей і для собак майже однакове за своєю суттю, тому і ціни схожі. Пулер (тренувальний снаряд для собак великих порід) коштує 400 грн.

Виставковий екземпляр
Клайд – виставковий собака, підготовка до такого серйозного заходу також має певні нюанси і змушує частіше діставати гаманець з кишені. Власник може сам виступати зі своїм улюбленцем, а може залучити фахівця. Тренувати собаку перед змаганням за визнання кращим допомагає хендлер. Він навчає вихованця певним стійкам, вмінню ходити по колу навколо судді. Заняття з хендлером треба розпочинати за місяць до виставки, і відвідувати їх 2-3 рази на тиждень. Для заохочення собаки на тренуваннях потрібно купувати ласощі. Змінюється і харчування. До раціону необхідно додати вітаміни для шерсті та зубів. Гарні вітаміни коштують близько 500-800 грн за курс, півлітра лососевої олії – 350 грн, пробіотик для травлення – близько 100 грн. Перед виставкою слід навести красу, тож обов’язковим є похід до грумера.

У деяких країнах Європи люди, що вирішують завести домашню тварину, повинні враховувати, що доведеться витрачати кошти не лише на утримання, а й на сплату щорічного податку

Для участі у виставці потрібно ще придбати ринговку – це така спеціальна гарна мотузочка, яка коштує 150-200 грн. Не зайвим буде і кенел – будиночок для собак, який дозволяє тварині спокійніше відчувати себе під час заходу. 7 років тому кенел для великої собаки коштував 2.5 тис. грн, зараз – від 5 тис. грн. «Чотири роки тому на виставці у Києві за вихід хендлера із Клайдом в ринг ми сплатили 1 тис. грн. Показ тривав близько 4-5 хвилин. Коли ми виступали на змаганнях у Сумах, то ходили на підготовку – одне заняття коштувало близько 70 грн. За участь у сумській виставці доведеться сплатити близько 600-800 грн, у Києві все залежить від рівня заходу. Востаннє ми сплачували 1500 грн за міжнародні змагання», – згадує Олена.

Буч, сфінкс
Марія та Антон КУЛІЖКИ зупинили свій вибір на породистому чистокровному коті, втім без регалій, королівської родословної чи виставкових перспектив. Вони просто прагнули мати ласкавого домашнього улюбленця. Однак було й одне «але» – оскільки у чоловіка Марії алергія, ступінь пухнастості кота мав бути мінімальним. Так їх вибір припав на сфінкса. «Я дуже люблю тварин. Якби не було стримуючого фактора, ми, мабуть, тримали б не менше 15 різних вихованців, – розповідає Марія. – Обираючи нам друга, читала різні форуми, відгуки власників котів. Більшість речовин, що викликають алергію у людей, знаходяться у слині тварин, але шерсть теж грає роль, оскільки коти часто вилизуються. Сфінкси – коти, на яких у людей з’являється мінімальна кількість алергічних реакцій».

Появі у будинку Буча передувала сумна історія. Сім’я вже давно мріяла про домашнього улюбленця і знайшла за оголошенням на одному з інтернет-майданчиків хороший варіант. Кіт мешкав у Житомирі, і був уже дорослим. Через життєві обставини подружня пара на деякий час перебралася жити зі своєї домівки до родичів, у яких вже був кіт. Тож старожил взявся ображати та бити новачка. Люди були змушені віддати його у гарні руки. Тож вони були змушені віддати його у гарні руки. Марія вирішила забрати його до себе, розуміючи, що з такою біографією у тварини мало шансів знайти будинок і люблячу родину. Втім, через тиждень після приїзду до Сум, кіт помер. Як з’ясувалося, він хворів на чумку. Ветеринар пояснила, що тварин краще шукати у своєму місті, у перевірених розплідниках. Бо сфінкси дуже ніжні створіння, і така покупка може справді стати втіленням приказки взяв кота у мішку.

Кіт Буч, який тепер живе у сім’ї Куліжко, народився у 2013 р. За порадою ветеринара, він був вакцинований і кастрований, оскільки використовувати його для розведення власники не планували.

Загалом всі котовласники діляться на два табори: ті, хто люблять сфінксів, і ті, хто не розуміє цієї породи. «Сфінкс – це майже напівсобака. Він зустрічає нас біля вхідних дверей, тонко відчуває наш настрій, він тямущий, вміє зрозуміло пояснити, чого йому зараз хочеться. Сфінкси вимагають багато уваги та турботи. Деякі господарі не виконують цю умову, наприклад, у сім’ї народжується малюк, і більшу частину часу та ресурсів люди присвячують йому, у цьому випадку сфінкс страждатиме», – зазначає Марія.

Особливості тримання
Що стосується впевненості людей у тому, що сфінкси дуже мерзнуть навіть у квартирі з опаленням, то на практиці це не зовсім так. «Я консультувалася з колишньою власницею розплідника сфінксів, і вона сказала, що одяг – кофточки та шубки – коту не потрібні. По всій квартирі лежать пледи, і всі вони належать Бучу, який залежно від погоди за вікном, спить або зверху на них, або під ними. Ще у нас у великому двоповерховому акваріумі живе черепаха. На другому поверсі акваріума розташовані лампи, від них тепло, і це улюблене місце відпочинку кота. Щоправда, пара светрів у його гардеробі все ж таки є – на випадок візиту до лікаря. Марія та Антон ведуть сімейний бюджет, тому суму на утримання кота можуть назвати досить точно.

Сфінкси штучно виведена специфічна порода, можна сказати, улюбленці ветеринарів через наявність у них специфічних хвороб. У 2014 р. Буч заслаб, причину його стану шукали кілька ветеринарів, аналізи надсилали до Києва. У результаті з’ясувалося, що у кота алергія на… власні зуби. І це не найдивніший випадок – у сфінксів може виявитися алергія на свою шкіру! Майже все життя Буч приймає таблетки – мікродозу кортикостероїдів. Тому основні пункти витрат за рік (якщо не трапилося нічого екстреного на кшталт хірургічного втручання) – це харчування, наповнювач для лотка та таблетки, які потрібно приймати раз на два дні. «На все вищезазначене за рік ми витрачаємо 9,5 тис. грн на рік. У 2019 р. Бучу видаляли частину зубів, і тоді ми підрахували, що за рік витратили 14 тис. грн», – підсумовує власниця Буча. – Щоб підтримувати тепло в організмі, сфінкси мають багато їсти. Тому ми купуємо одразу 10 кг корму за ціною 2.5 тис. грн. З’їдає його Буч приблизно за три місяці. Наповнювач для лотка коштує 230 грн за 10 кг. Щороку робимо щеплення, аналіз крові, якщо щось насторожує у стані здоров’я, можемо двічі на рік здати аналізи».

Підбиваємо підсумки
Звичайно, це приватні приклади. Бюджет у кожного буде свій, але варто розуміти, що улюблений домашній вихованець може принести й багато додаткових незапланованих витрат. Якщо кіт або собака захворіють, їх варто негайно відвезти до ветеринара. Так, за один візит з консультацією, УЗД, рентгеном, здачею аналізів крові й крапельницею ви віддасте мінімум 1 тис. грн. Лікування обійдеться в таку ж суму. І ще — обов’язково «зарезервуйте» суму на випадок, якщо ваш улюбленець щось зіпсує у квартирі на перших порах. «Маленькі пухнасті грудочки» можуть порвати ваші штори, згризти улюблені туфлі, перекусити дріт зарядного пристрою, подряпати шпалери. А ще необхідно замислитися про придбання потужного порохотягу та засобів для чищення поверхонь від шерсті. Все, що дістанеться вам безкоштовно – це любов та відданість домашнього улюбленця. Проте вони варті усіх скарбів світу.

Не будьте осторонь
З власною домівкою, на жаль, пощастило не всім четверолапим. Наразі Сумське товариство захисту тварин просить допомоги на харчування для собак та котів, які перебувають у притулку. Необхідно виплатити борг за крупу, бо волонтерам довелося замовити партію наперед

Карта допомоги:
ПриватБанк: 5168 7451 1643 8299
МоноБанк: 4441 1144 4944 5640
Илона Д. (помітка “крупа”)
РЕКВІЗИТИ ДЛЯ НАДАННЯ ДОПОМОГИ У ГРИВНЯХ
Найменування организации: ГО СУМСЬКЕ ТОВАРИСТВО ЗАХИСТУ ТВАРИН
Код отримувача: 37052316
Назва банку СУМСЬКА фiлiя АТ КБ “ПРИВАТБАНК”
Рахунок отримувача UA083375460000026002060496997