Смачна домашня їжа. Рецепти приготування в автоклаві
Для багатьох домашнє консервування є єдиним способом заготовити продукти на зиму – одержувані консерви вирізняються тривалим терміном зберігання, а отже, ви в будь-який час зможете потішити себе та своїх близьких смачними продуктами, які повністю зберегли свій смак і поживну цінність.
Найбільш зручним і результативним є консервування в автоклаві: правильна термообробка дає змогу прискорити та спростити процес приготування, який займатиме не більше години. Це зумовлено тим, що будь-який, навіть найпростіший автоклав побутовий для консервування дає змогу обробляти продукти за температури, що вища за точку кипіння води (стандартний діапазон термообробки становить +110/115°С). За таких умов навіть найжорсткіше і найжилавіше м’ясо буде швидко розм’якшуватися, краще насичуючись спеціями і сіллю.
Отримана тушонка в домашніх умовах в автоклаві за своїм смаком нічим не поступається магазинній, а здебільшого перевершуватиме її, оскільки ви зможете підібрати найкраще м’ясо і спеції, відштовхуючись від власних уподобань.
Що потрібно, щоб готувати страви в автоклаві
Звісно, щоб розпочати домашнє консервування, знадобиться автоклав побутовий, купити який не складе труднощів в інтернеті, зокрема і в магазині «Садовод». Тут доступний великий вибір моделей. Ви зможете без проблем підібрати автоклави побутові для домашнього консервування потрібного обсягу і типу. Доступна на автоклав побутовий ціна робить цю категорію товарів дуже затребуваними.
Далі нам будуть потрібні продукти:
- Гарне м’ясо (свинина, баранина, яловичина);
- Цибуля або будь-які інші овочі;
- Спеції (запашний, чорний або червоний перець горошком або мелений, лавровий лист);
- Сіль.
Типові рецепти в автоклаві передбачають нарізання м’яса на однакові шматочки, які закладають разом із цибулею і спеціями в банки. Після того, як тару закатують, її поміщають в автоклав, заливають водою, накачують необхідний тиск (зазвичай 1 атм) і ставлять на вогонь.
Зазвичай приготування м’яса в автоклаві займає не більше години. Тривалість стерилізації залежить від жорсткості м’яса і місткості використовуваної тари. Так, якщо тушонку роблять у півлітрових банках, здебільшого достатньо не більше 40-50 хвилин за температури +110°С і до однієї години в літровій тарі.
Автоклавування риби в домашніх умовах
Використовуючи автоклав домашній, можна успішно готувати смачні рибні консерви зі скумбрії, ляща, товстолобика, щуки, бичків, окуня і з будь-якої іншої риби, причому вона може бути як свіжою, так і розмороженою. Будь-який автоклав побутовий підходить для приготування рибних консервів у томаті, в олії, також можна готувати рибу з овочами і кашами, наприклад, з перловкою. При цьому, на відміну від м’яса, риба потребує ще менше часу для готування (достатньо не більше ніж півгодини за термообробки +105/110°С).
Класичні рибні консерви в олії можна готувати за таким рецептом:
На одну півлітрову банку ми беремо:
- Півкіло рибного філе;
- 2-3 горошини чорного перцю;
- 15 г рослинної олії;
- 5 г солі;
- Лавровий лист.
Рибу ріжемо однаковими шматками. На дно банки укладаємо спеції. Рибу солимо й укладаємо в банку до верху, залишивши невеликий зазор під кришкою. Заливаємо олією. Далі банки закатують і поміщають в автоклав.
Також можна купити побутовий автоклав, щоб готувати консерви з риби в томаті. Нам знадобляться:
- 1,5 кг кільки (можна брати свіжоморожену);
- 2,5 кг томатів;
- 0,5 кг солодкого перцю;
- 0,5 кг цибулі;
- 1 кг моркви;
- 1 столова ложка солі;
- 130 мл столового оцту (9%);
- Цукор за смаком.
Помідори подрібнюємо за допомогою м’ясорубки. Овочі подрібнюємо і змішуємо з отриманою томатною масою. Додаємо кільку і спеції, заправляємо оцтом і цукром. Ретельно перемішуємо.
Отриману суміш розкладаємо по банках, залишаючи трохи місця до кришки (2 см). Закочуємо тару і поміщаємо в автоклав. Далі готуємо півгодини за температури +110°С.
Аналогічно можна підібрати рецепти для приготування бичків у томаті, смак яких буде не гіршим, ніж у магазинних консервів.
Рекламам