Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Що пов’язує буковинський кооператив та сумську сталь

272

Сири та сумЧАНи. Нещодавноя відкрила нове значення слова «сумчани» , перебуваючи у прес-турі на мальовничій Буковині. Як виявляється, воно має приховане, корисно-прикладне значення й розшифровується як: «сумські чани». Саме так називають ємкості для варіння й приготування сиру «добрі ґазди» із однойменного буковинського кооперативу. Як потрапили сумські чани до села Михайлівка, Глибоцького району, що на Чернігівщині, у реальній життєвій історії, де втілилися прагнення місцевих селян до добробуту у річищі євроінтеграційних процесів.

Геть депреcію
Вже більше як півтора року у буковинському селі Михайлівка успішно працює кооператив «Добрі ґазди», де готують смачнющі сири за австрійськими, італійськими й голландськими рецептурами. А раніше цей населений пункт вважався депресивним селом. Його мешканці змушені були самотужки, з важкими клунками долати шлях до Чернівців й там збувати молоко.

Після приєднання села Михайлівка до Глибоцької об’єднаної територіальної громади (ОТГ) стали шукати вихід.

«Подивилися довкола: є родючі землі, близько сотні корів у приватних господарствах. Їх власники їздять здавати молоко, іншу «молочку» на ринки області. Ми разом проаналізували ситуацію. Почали шукати якусь ідею, – пригадує голова Глибоцької ОТГ Григорій ВАНЗУРЯК. – Усебічно вивчивши ситуацію, разом з місцевим активом, сільськими депутатами, дійшли висновку: узятися за переробку молока і запропонували михайлівчанам створити у селі сироварню».

Люди нарешті зрозуміли що добробут рідного села у їхніх руках

Григорій Ванзуряк розповідає, що будуючи нове виробництво, прагнули створити мобільну сучасну сироварню. Стали шукати вітчизняне підприємство, де виготовляють ємкості з високоліквідної нержавіючої сталі. І як виявилося лише у Сумах залишилися діючі промислові потужності та інженерний персонал, які в змозі виготовити ємкості для варіння сиру. Ось так й з’явилися сумські чани у буковинському селі Михайлівка й тепер в них варять сири найвищого ґатунку.

Спільна справа
Створення кооперативу «Добрі ґазди» проходило у рамках пілотного проекту Австрійської агенції розвитку та Програми розвитку організації ООН в Україні. Загалом там було освоєно 760 тис. грн., з яких допомога ЄС склала 607 тис. 390 грн., від Глибоцької сільради надійшло понад 75 тис. 924 грн й стільки ж вклали самі члени кооперативу «Добрі ґазди».

За словами технолога кооперативу Віктора БАБИНА альпійські та голландські сири дуже різняться. Він каже: «Це дві різні філософії варіння. Італійські сири, як правило, напівтверді. До них ми додаємо горіхи, базилік тощо. На 1 кг сиру йде більше 10 л молока. Ми могли б переробляти більші об’єми, наприклад, до 1,5 тис. л молока щодоби, але у Михайлівці для цього замало корів. Тож у літній, найпродуктивніший період щодоби переробляємо до 700 л молока».

Директор кооперативу «Добрі ґазди» Володимир БІЛОУС розповідає про робочі будні сироварні: «За 1 л молока жирністю 3,2 % члени кооперативу отримують 9 грн., а якщо жирність вища то можна заробити понад 12 грн за літр. Ряд якісних показників молока визначають одразу на приймальному пункті на вході до сироварні. Вимоги до сировини для майбутніх сирів дуже високі. Усі корівки мають постійний ветеринарний супровід, систематичні профілактичні дослідження щодо захворювання на туберкульоз чи мастит. Окрім того, постійно проходить перевірка молока на вміст антибіотиків».

«Кінцевим, так би мовити основним бенефіціаром, який отримує зиск від цього об’єднання – є господарі корів», – Володимир БІЛОУС, директор кооперативу «Добрі газди»

Як говорять спеціалісти кооперативу, виробництво одного кіло сиру михайлівським сироварам обходиться у 180 грн., а реалізують його дорожче, бо до ціни входять транспортні та інші витрати.

У виграші – мешканці села
Директор кооперативу «Добрі газди» Володимир Білоус озвучує покликання та філософію підприємства: «Кінцевим, так би мовити основним бенефіціаром, який отримує зиск від цього об’єднання – є господарі корів. Себто пересічний мешканець села Михайлівка, який доглядає тварин і здає молоко на сироварню. Селянин приносить молоко, яке переробляють на сир – сир продаємо через мережу магазинів у Чернівцях. Хоча чимало покупців з області приїжджають сюди на сироварню бо в нашому магазині дешевше – без транспортних витрат. Зважаючи на зростання попиту на продукцію, плануємо створити ще одне об’єднання, де займатимуться вирощуванням кіз та овець. З їхнього молока вироблятимуть овечі сири. Вони дуже популярні не тільки серед місцевого населення, а й серед приїжджих».

На перспективу
На думку голови Глибоцької ОТГ Григорія Ванзуряка найголовніший підсумок півторарічної роботи сироварні «Добрі ґазди» це те, що люди нарешті зрозуміли що добробут рідного села у їхніх руках. Він підсумовує: «Тому на досягнутому михайлівчани не зупиняються. Окрім ферми з вирощування кіз та овець, планують організувати переробку смородини, яка росте повсюдно на території кожної садиби».

Олена Шевченко
Панорама №30-2019