Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Каламутность і прозорість води

7,611

Каламутність води – один з основних показників, що характеризують її якість. Мутностью називається зниження ступеня прозорості рідини через присутність в ній дрібнодисперсних зважених часток різного походження, таких як пісок, глина, мул, водорості, а також мікроорганізми і планктонні організми. Розмір частинок, які обумовлюють каламутність води, лежить в діапазоні 0,004-1,0 мм, пише лабораторія himanaliz.ua.

Каламутність є корисним індикатором загального ступеня забрудненості води, яка може бути результатом попадання в джерела водозабору дощових і талих вод, змиваючих забруднення з прибережних зон, а також промислових і сільськогосподарських стоків.

Каламутна вода непридатна для використання в побуті, в зв’язку з чим необхідна її очищення за допомогою фільтрів.

Вимір каламутності

Для визначення величини каламутності вимірюють зміни інтенсивності пучка світла, що проходить через зразок води, внаслідок розсіювання світла присутніми у воді зваженими частинками. На сьогоднішній день в якості офіційної одиниці виміру каламутності використовують ЕМФ (одиниці каламутності по формазіну на літр; англ. – FTU) або мг/л (по каоліну). Назва одиниць вимірювання обумовлено тим, які речовини використовуються для приготування еталонів суспензій для проведення хімічного аналізу води – полімеру формазіна або дрібнодисперсної білої глини каоліну. Альтернативною одиницею виміру, яка в основному використовується за кордоном, в тому числі і Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ), є NTU (Nephelometric Turbidity Unit). Чисельна каламутність, виражена в одиницях FTU і NTU, має однакове значення, однак відрізняється від такої, яка вимірюється в одиницях мг/л (1 FTU = 1 NTU = 0,58 мг / л каоліну).

Норми каламутності для питної води

Каламутність питної води є важливим органолептичним показником, який визначає її споживчі характеристики. Каламутна вода може становити небезпеку для людини при використанні її для пиття та приготування їжі, оскільки в даному випадку складно передбачити присутність будь-яких конкретно сполук у воді – небезпечних або безпечних. Крім того, в каламутній воді, в зв’язку з високим вмістом органічних речовин, створюються сприятливі умови для зростання і розвитку різних мікроорганізмів, які також можуть становити небезпеку для здоров’я людини. Крім цього, вживання для пиття каламутної води викликає естетичне відторгнення. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) запровадила такі нормативи по каламутності питної води: з точки зору зовнішнього вигляду каламутність не повинна перевищувати 5 NTU, з точки зору мікробіологічної безпеки води – 1 NTU.