Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Який генератор купити для дому

4

В умовах, коли планові та аварійні відключення становляться не тимчасовою незручністю, а новою реальністю, без альтернативних джерел живлення не обійтися. Досягти автономності у плані електропостачання дозволяє генератор. Подібне обладнання забезпечує струмом побутову та іншу техніку у разі відсутності централізованого живлення, тим самим полегшуючи життя власникам квартир та приватних будинків. Розберемося в основних нюансах вибору електрогенератора.

Потужність пристрою

Перед тим, як купити електрогенератор, слід визначитися з оптимальною потужністю пристрою. Для звичайних побутових пристроїв, на кшталт телевізора та чайника, може бути достатнім 3 кВт. Подібним генератором ви зможете користуватися навіть для освітлення та бойлера або холодильника. У той же час, якщо одночасно підключити кілька пристроїв, що потребують багато електроенергії, його може не вистачити.

Для дачі або постійного використання в домі слід вибирати генератор потужністю 5 кВт і більше. Подібне обладнання дозволяє використовувати насос, що забирає багато енергії, не переймаючись про можливість підключення комп’ютера, телевізора, бойлера та іншої техніки. Якщо на дачі відсутнє стаціонарне електропостачання, без генератора з високою потужністю не обійтися. Пристрій з підходящими характеристиками можна придбати в спеціалізованих магазинах та інтернет-сайтах, наприклад, в alkiv.ua/ua.

Різниця між бензиновими та дизельними генераторами

Серед побутових користувачів більш затребуваними є бензинові пристрої. За статистикою, серед усіх продаж подібного обладнання на них приходиться до 58%. Популярність бензинових моделей обумовлена низкої експлуатаційних переваг:

  • невеликий рівень шуму — генератор, оснащений захисним кожухом, видає шум не більше 70 дБ;
  • демократична вартість — електростанція, що працює на бензині, коштує набагато дешевше;
  • продуктивність при низьких температурах — взимку бензиновий генератор заводиться легше, ніж альтернативні варіанти.

Однак бензинові пристрої мають і кілька недоліків. Так, пристрої передбачають низький моторесурс (рідко перевищує 4000 годин). Крім того, після 5-8 годин роботи він потребує кілька годин перепочинку. Зазвичай бензинові електрогенератори застосовуються в якості альтернативного джерела живлення. Але за рахунок мобільності, пристрій легко брати з собою на дачу або виїзні роботи.

Основними відмінностями дизельного генератора є:

  • більший моторесурс — пристрій має запас роботи до 40 тисяч мотогодин;
  • здатність працювати тривалий час без перерви — дизельні моделі краще підходять для інтенсивних навантажень.

Головним недоліком дизельних генераторів є високий рівень шуму. Ще один недолік подібного обладнання — висока ціна. Зазвичай бензиновий генератор з ідентичними показниками коштує на 30-40% дешевше. З іншої сторони, на дистанції цей мінус нівелюється, адже бензин має більшу вартість, ніж дизель.

Підсумовуючи, можна сказати, що для резервного живлення краще вибрати бензиновий генератор. Адже пристрій є більш мобільним, видає мінімум шуму та легко запускається у зимовий період. Його середньої потужності 3-5 кВт буде достатньо для більшості ситуацій. Якщо ж потрібен пристрій для безперервної роботи, краще звернути увагу на дизельні моделі.

Реклама