Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

У Сумах лауреати Всеукраїнської літературної премії ім. І. Багряного отримали нагороди

33

Упродовж 5-ти днів у Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці тривав обласний книжковий форум, який зібрав до гурту шанувальників книги – бібліотекарів, письменників, видавців, читачів. Учасників заходу вітали очільниця закладу Валентина Кальченко, директор Департаменту культури, туризму та релігій Сумської ОДА Юрій Гладенко, колеги, письменники, видавці з Києва, Львова, Одеси, Харкова, Вінниці, низки інших міст.
Під час форуму розглянуто широке коло питань, що стосуються сьогоднішньої ситуації у книжковій царині.
Також відбулося нагородження лауреатів Всеукраїнської літературної премії імені Івана Багряного за 2024 рік, яку цьогоріч заснувало Товариство письменників і журналістів імені Івана Франка (ТОПіЖ, місто Івано-Франківськ) на вшанування визначного українського письменника, публіциста, громадського та політичного діяча, нашого земляка Івана Павловича Багряного (1906–1963 рр.).

ТОПІЖ – професійна організація, що діяла у Львові у з 1925 по 1939 рік. Відновлене 2020 року за ініціативи відомого літературного критика, есеїста, доцента Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Євгена Барана. Функціонує в Івано-Франківську з філіалами у Кропивницькому, Одесі, Чернігові та інших містах України.
Цьогорічними лауреатами стали: сумчани Олександр Вертіль за публіцистичну книгу «Репетиція діалогу», Володимир Невесенко за поетичну збірку «Неба звітрене бароко» та вінничанин Станіслав Новицький за поетичну збірку «Із молитовника осені».
Гість з Охтирки заслужений діяч естрадного мистецтва України співак і композитор Мар’ян Пуляк виконав низку пісень, у тому числі на слова одного з лауреатів Олександра Вертіля «Багряний жовтень. Жовтень і Багряний», що присвячена пам’яті відомого уродженця Охтирщини.