Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

У середмісті Сум виявили витік каналізаційних стоків

925

Спеціалісти Інспекції після обстеження території підтвердили факт витоку неочищених каналізаційних стоків з вигрібної ями на прилеглу до будинку №51/1 по вул. Чорновола земельну ділянку.
Державна екологічна інспекція у Сумській області отримала звернення про те, що з багатоквартирного житлового будинку по вул. Чорновола в м. Суми витікають каналізаційні стоки, які не лише розтікаються по прилеглій території, а й потрапляють на дорогу поруч і далі – до р. Сумки. За словами мешканців, така ситуація періодично виникає вже декілька років поспіль, але вирішувати її ніхто не квапиться.
Хто і яким чином має відповідати за цю ситуацію, лишається невизначеним. Будинок був зданий в експлуатацію ще у 2015 р. Мешканці кажуть, що ситуація з витоком каналізації періодично повторювалася, але швидко усувалася. Тепер же кожен з тих, хто мав би відповідати за вигрібну яму, відхрещується від цього. «Сумбуд» будував будинок, але не передав каналізаційну яму на баланс «Міськводоканалу». Зараз КП «Міськводоканал» не хоче її приймати у такому стані. Представники ОСББ кажуть, що яма у них на балансі також не знаходиться.
Спеціалісти Інспекції обстежили ділянку, відібрали проби ґрунту, результати дослідження яких показали перевищення за такими показниками, як азот амонійний, нітрати, сульфати, фосфор, хлориди та органічні речовини, що екстрагуються петролейним ефіром (мінеральні та рослинні олії, рослинні та тваринні жири, мила, смоли, важки вуглеводні тощо).
Екологи направили листи до СМР і забудовника АТ «Сумбуд» щодо заходів з ліквідації проблеми. Також, згідно з законом, результати перевірки скеровані до Окружної прокуратури м. Суми.

Ярослава Максимова, Панорама, №31-2024