Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Спекотний тиждень і світло в тунелі

117

ПОНЕДІЛОК, 15 ЛИПНЯ. Тільки сьогодні спромігся уважно прочитати отримані рахунки за комуналку. Холера! Мене готували до подорожчання електрики, а “стрибнуло” геть усе! Майже вдвічі! Жодних пояснень в офіційних джерелах, тільки інформування “контингенту”: “Відтепер буде так!”. Розумію, що війна, руйнація енергосистеми, таке-сяке, але ж непогано владі якось з нами комунікувати. Ось чомусь не люблю, коли мене мають ні за що! Спекотний, гарячий тиждень, та ще не така спека можлива.

ВІВТОРОК, 16 ЛИПНЯ. Йду на берег Псла, як тільки дозволяє комендантська година. Любі мої земляки-краяни, шановні співгромадяни! Як же гарно в місті, коли ви ще спите! За дві години починають підтягуватись перші ентузіасти здорового способу життя. Сьогодні це дві галасливі пенсіонерки. Понад тихоплинним Пслом лине обговорення якоїсь третьої подруги, яка отримує величезну гуманітарку. Мимохідь – про сучасну молодь і моду, та знов про фантастичні статки тієї третьої бабці, яка присутня віртуально – скільки олії, макарон, консервів, яка житлова субсидія. Тікати, ранок завершено. В “Арт-дворику” на Воскресенській палахкотить сварка, лагодять новий артоб’єкт. Автор і втілювач ідеї, мій добрий приятель, поділився секретом, що це будуть “Сходи Харитоненка”, які із двору ведуть аж у небо. “Трудом возвышаюсь”, чи якось так він декларував мовою своєї держави.

СЕРЕДА, 17 ЛИПНЯ. Відстежую події на “державному олімпі”. Підвищення акцизів, податків – на цьому мало розуміюсь, але відчуваю недобре. А ось про доступне навіть мені – заморозити соціальні виплати, прожитковий мінімум. У залі ВР 34 особи. 34 дупи в депутатських кріслах. Віртуози найпростіших та найефективніших рішень! А щодо таких, як оце ми, то, мабуть, їм навіть щось збрехати ліньки.

ЧЕТВЕР, 18 ЛИПНЯ. Отримав звістку та фото з Парижу про те, як наші там протестують проти атаки рф на дитячу лікарню і взагалі проти всього, що вони чинять з нашими людьми. Прапори, плакати – а що ще можуть вдіяти вимушені переселенці? Сьогоднішній день майже без електрики, давно такого не було. У Сумах з’явився власний герой-супермен і патріот на ім’я Сумислав. Мій приятель і колега написав про нього книжку. Обов’язково розповім про це окремо.

П’ЯТНИЦЯ, 19 ЛИПНЯ. Блукаючи вулицями, наступаю на абрикоси та яблука, які аж самі лізуть під сандалі. Треба не соромитись, брати з собою пакетик і врятувати хоч щось з цього нічийного добра. Непоказна, але шляхетна справа. Бо на базарі знаєте, по скільки?

СУБОТА, 20 ЛИПНЯ. Гостював у друзів, теревенили про життя. Зокрема – про відключення світла. У них на почесному місці величезний акваріум з золотими рибками, так ось ці створіння дуже потерпають. А що вони можуть своїми мізками зрозуміти про росію, обстріли та про саму електрику?! Знають тільки, що ілюмінація згасає та бульбашки повітря не збагачують їхнє середовище киснем. Але й ми, начебто “сапієнси” у порівнянні з декоративними карасями, не дуже наблизились до розуміння справжнього коріння подій. Це був вечір аматорської філософії.

НЕДІЛЯ, 21 ЛИПНЯ. Світлий день. Світло було ще о 6-й ранку, тепер вже 11.35 – і без відключень! Світло не десь в кінці тунелю, а ось, ноутбук працює! А що вже тиждень без гарячої води – так це пусте, вода нині вся аж гаряча.