Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Чому пиво піниться

172

Пиво — напій, приготований із солоду, хмелю, води та дріжджів. Коли воно потрапляє до келиха, формується піна. Вона вважається корисною, оскільки захищає пиво від потрапляння сторонніх домішок, а також допомагає розкрити смако-ароматичні особливості. Що не менш важливо, піна дає змогу контролювати показники карбонізації. Пиво в Україні виготовляється в різних стилях, що також має вплив на характер піноутворення.

Чому в пиві з’являється піна

Вуглекислий газ формується в процесі виготовлення. Коли зернове сусло кип’ятиться, він розчиняється. Готовий продукт розливають до келихів, а CO₂ виходить назовні у вигляді бульбашок. Вони притягуються одна до одної, створюючи ланцюжки, які зрештою перетворюються на стійку піну.

Інший фактор, який сприяє піноутворенню, — білки. Органічні сполуки містяться в солоді, хмелі, дріжджах. Коли їх концентрація підвищується, з’являється кремова піна. Саме густа консистенція свідчить про те, що смак та аромат пива — насичений і глибокий.

Чи важлива піна в пиві

Пивовари не дійшли спільної думки. Більшість із них вважає, що пінка — показник високої якості. Інші сходяться на тому, що її велика кількість вказує на порушення класичної технології пивоваріння. Насправді структура піни залежить від стилю, а також процесу виготовлення. Наприклад, лагер завжди піниться, оскільки використовуються дріжджі низового бродіння. Додавання якісного хмелю підвищує карбонізацію.

Цікаві факти про пивну піну

Інколи покупці стикаються з розповсюдженими упередженнями. Наприклад:

  1. Якщо спожити занадто багато піни, можна швидко сп’яніти. Концентрація спирту в бульбашках така ж, як у самому напої. Тому все залежить від кількості спожитої піни.
  2. Бульбашки зменшують об’єм пива. Насправді вони підтверджують, що продукт свіжий. Шипуча «шапка» додатково зберігає смако-ароматичну композицію, перешкоджаючи швидкому вивільненню летких ароматичних сполук.
  3. Піна — корисний продукт. Це так, якщо дотримуватися рекомендацій свідомого споживання та не зловживати слабоалкогольними напоями. У складі містяться вітаміни групи B, у високих концентраціях — B6 і B12. Вони підвищують стійкість нервової системи до стресу, а також знижують ризик розвитку серцево-судинних патологій. Також у піні присутній кремній, який відповідає за здоров’я опорно-рухового апарату. Насамкінець, пиво — антиоксидант. Водночас важливо пам’ятати, що пінний напій надзвичайно калорійний, тому протипоказаний людям на дієті.

Пиво з густою піною зверху видається споживачам привабливим й апетитним. Тож наступного разу, коли відпочиватимете п’ятничного вечора в компанії колег, поспостерігайте, як вивільняється вуглекислий газ, захищаючи напій від псування.

НАДМІРНЕ СПОЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ШКІДЛИВЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я