Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Сумський завод протягом усієї війни забезпечував ворожу армію

66,058

Коли все почалося

Працівники ДБР затримали власників та топменеджмент українського концерну. Щоправда, слово “український” до нього застосувати дуже важко, адже підприємство, за даними Департаменту, забезпечувало російський ВПК ще з 2014-го року. Простіше кажучи, після анексії ворогом українського півострова та окупації ще однієї частини території вітчизняні заводи забезпечують армію цього самого ворога своєю продукцією. Зокрема, росіяни отримували високоефективні вузли, агрегати, деталі пневматичного обладнання. Так, деякі з них використовуються у бойових залізничних ракетних комплексах, а також у спеціальних броньованих потягах.

Концерн мав у своєму складі два заводи, які працювали на ворога. Один із них знаходиться у Полтаві, інший — у Сумах. До 24 лютого минулого року підозрювані постачали продукцію до заводу напряму; повномасштабне вторгнення зробило цю схему неможливою. Однак, як повідомляють у ДБР, це не зупинило зрадницьку роботу концерну: просто продукція стала надходити через фірми-прокладки. Ані повномасштабна війна, ані оточення ворогами міста, у якому знаходиться завод власників, ані злочини, які коїли вороги поблизу Сум — вірогідно, це не дуже хвилювало ділків.

Масштаби шокують слідчих

В ефірі національного марафону речниця з комунікацій ДБР Тетяна Сап’ян розповіла каналу “Ми — Україна” деталі справи. За її словами, масштаби допомоги здивують українців, що уже сталося навіть з досвідченими слідчими. Утім, їх можна приблизно уявити, зауваживши, що концерн експортував до агресора 95% виробленої продукції; до того ж він займав друге місце у постачанні товарів для російських компаній. Як повідомляють у Департаменті, ця справа — одна з масштабніших за цим напрямком.

Уперше правоохоронці навідались до концерну у кінці минулого року. Саме тоді його діяльність було заблоковано. Тепер же, за повідомленням ДБР, затримано частину менеджменту. Так восьми особам уже повідомили про підозру; інших шість мають оголосити у розшук. Активи концерну сумою в 1 млрд грн також арештовані. Утім, з 24 лютого підприємство встигло поставити до ворожої країни до рф товари щонайменше на понад 160 млн грн.

Крім того, за словами речниці, учора затримано організатора злочинної схеми. ним виявився колишній нардеп та член “Партії регіонів”. За повідомленням Департаменту, у нього виявили радянську та російську атрибутику (книги, які звеличують державу-агресорку, російські відзнаки та навіть комсомольський значок), а також предмети розкоші на кшталт “Пшонка-стайл”. Також в інших підозрюваних знайшли російські паспорти та договори з російськими підприємствами. Обшуки у рамках справи тривають і досі.

Фото: ДБР