Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

У Бахмуті закінчилась історія легендарного танку-трофею із Сумщини

36,362

Кожного дня українські ЗМІ діляться цікавими та дивовижними фактами з біографій наших захисників. Хтось пішов воювати, лишивши студентську лаву на першому курсі; хтось за кілька місяців встиг знищити кілька одиниць ворожої авіації; хтось ліквідував у одному бою десятків ворогів. Однак, як виявилось, цікаві біографії мають не лише люди.

У перші тижні війни бійці 93-ї ОМБр “Холодний Яр” отримали трофейний танк. Тоді ворог наступав розпорошено, не чекаючи опору з нашої сторони. Тож, коли українці стали мужньо чинити спротив, окупанти з жахом тікали, часто кидаючи бронетехніку. Так сталося й на Тростянеччині: екіпаж танку Т-80БВМ покинув машину, яка застрягла у м’якому ґрунті. Холодноярівці витягли танк і забрали його собі, ласкаво назвавши його “Зайкою”.

Після того, як трофей потрапив до рук наших бійців, він став нещадно нищити ворога. Так, у с. Білка, що під Тростянцем, екіпаж знищив купу техніки, яка стояла рядами, утворивши своєрідну алею. Її так і назвали — алея “Ворчуна”, на честь командира екіпажу.

Після звільнення Сумщини бригада відправилась у сусідню область. Цього разу “Зайка” наганяла на ворога жаху уже на Ізюмщині. Так, одного разу екіпаж знищив чотири ворожі танки, які мали намір атакувати наші позиції. Ліквідовував танк і ворожі окопи, які не могли врятувати піхотинців окупантів.

Останнім місцем, де проявив себе трофей, став Бахмут. Тут ворог також сильно потерпав від професійних дій екіпажу. На той час танк став легендою, потрапивши навіть до новин американського каналу CNN. Однак із лав військових виходять не лише люди: техніка також отримує пошкодження, беручи на себе удар. Так сталося і з “Зайкою”: танк застряг на виїзді з тунелю, чим скористався ворог. Аби машина не потрапила знову до рук окупантів, “Ворчун” вирішив її знищити. Так закінчилась легендарна історія “Зайки”, яка за рік війни встигла ліквідувати чимало ворожих сил.

93-тя ОМБр “Холодний Яр”