Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Для чого здають аналіз аспартатамінотрансфераза (АСТ)

аналіз аст
639

З початку війни, розв’язаної росією проти України, минуло вже понад одинадцять місяців. З перших днів ворожого вторгнення Суми, звідки автор статті, зазнали обстрілів, які тривають і досі. Не дивно, що турбуючись за життя своїх дітей, частина сумчанок виїхала з міста. Багато хто з них знайшли тимчасовий притулок у Західній Україні, включаючи Івано-Франківськ, Львів та Ужгород. Не секрет, що життя далеко від рідного будинку загрожує різними негараздами, серед яких особливе місце займають хвороби. Щоб з’ясувати причину захворювання та вчасно усунути його, лікарі часто вимагають, щоб пацієнти здали аналіз крові, зокрема аналіз аст, абревіатура якого розшифровується як аспартатамінотрансфераза.

Щоб з’ясувати, де можна здати цей аналіз, ви можете скористатися сервісом esculab.com. На його сайті розміщена інформація про кілька сотень медичних центрів та лабораторій, які розташовані більш ніж у 70 містах України, де приймають не лише аналізи АСТ, а й інші види аналізів.

Що означає аналіз аспартатамінотрансферазу (АСТ)

Спробуємо пояснити це простими словами. Аспартатамінотрансфераза – це фермент, який часто називають печінковим. Він знаходиться практично у всіх тканинах та органах людського організму. Особливо висока концентрація цього ферменту в печінці, підшлунковій залозі, нирках, легенях, м’язах, включаючи серцеві м’язи та м’язи хребта, та нервових тканинах. Аспартатамінотрансфераза бере участь у багатьох життєво важливих процесах роботи людського організму, в яких задіяні амінокислоти: метаболізмі (розщепленні білків, жирів та вуглеводів, що супроводжується виділенням енергії), синтезі білків, гормонів та широкого ряду інших біологічно активних сполук.

Завдяки тому, що АСТ присутній у всьому організмі, знаючи концентрацію цього ферменту в крові здорової людини та встановивши її у хворої, можна визначити не тільки її стан здоров’я, але й вид захворювання.

Які хвороби допомагає виявити аналіз АСТ

Даний аналіз допомагає встановити наявність у пацієнта низки хвороб за рахунок порівняння кількості ферменту, що виявлено у результатах аналізу крові, з нормою АСТ, яка становить:

  • 31 Од/л – у жінок
  • 37-41 Од/д – у чоловіків

Примітно, що у новонароджених рівень ферменту помітно вищий – може досягати 75 Од/л, а в дітей віком до 18 років – 60 Од/л. З віком активність АСТ знижується.

Зростання ферменту в крові хворої людини зумовлене тим, що в процесі руйнування тканин тих чи інших органів, яке спричинене хворобами (їх перелік ми наведемо нижче), відбувається розпад клітин, та їх елементи, у тому числі й зазначений фермент, потрапляють у кровотік. Інакше кажучи, зростання (іноді падіння) рівня аспартатаминотрансфераза сигналізує про протікання в організмі людини захворювань. Йдеться про:

  • хвороби печінки, а саме: про гепатит, цироз, отруєння токсичними речовинами та інші захворювання, що супроводжуються розпадом тканин печінки. Наприклад, експерти вважають, що активність ферменту аспартатамінотрансфераза при алкогольному та вірусному гепатиті може зростати до 600 Од/л;
  • інфаркт міокарда (порушення діяльності серцевого м’яза) – може призвести до зростання концентрації АСТ у 4-5 разів, що свідчить про наявність гострого інфаркту міокарда. Але може збільшитися і до критичного рівня, що перевищує норму у 10-16 разів;
  • гострий панкреатит – при запаленні шлункової залози рівень аспартатамінотрансфераза може зрости у 2-5 разів.

Також до зміни концентрації АСТ в організмі людини можуть призвести стенокардія, серцева недостатність, гострий ревмокардит (аутоімунна хвороба серця та клапанного апарату), наслідки кардіохірургічних операцій, рак печінки, тяжкі фізичні навантаження, травми м’язів, опіки та навіть сонячний удар.

Загалом переконатися в наявності того чи іншого захворювання у пацієнта можна за тим, наскільки рівень ферменту АСТ у крові людини перевищує норму:

  • у 2-5 разів – помірна кількість ферменту;
  • у 6-10 разів – середня;
  • більш ніж у 10 разів – висока.

Заради справедливості слід зазначити, що і у здорової людини може зрости концентрація АСТ. Так, у вагітних жінок внаслідок тиску плода на печінку рівень аспартатамінотрансферазу може збільшитись до 30-31 Од/л.