Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

«Виктуар, перестаньте бренчать»

877

Що цьому заважає? Усілякі громадські чи журналістські розслідування. Що потрібно робити? Правильно. Як там у Стругацьких? «Виктуар, перестаньте бренчать».

І починають царські нукери зачищати інформаційне поле. Усі місцеві державні телерадіокомпанії «под колпаком у Мюллера». Усі комунальні газети «в едином порыве» розповідають нам «про жить стало лучше, жить стало веселей». Хто ще там дає рекламу в незалежні ЗМІ? Ждіть завтра податкову. Пручається ТВІ? За абсурдним звинуваченням намотаємо їм кілька мільйонний штраф.

Що не зроблять силовики – довершать гроші. Або зламаємо, або купимо. «Кто не с нами – тот против нас». Поки що на місцевих каналах Юрія Павловича Чмиря показують лише в третині сюжетів. Мало. Треба – в половині. В усіх сюжетах. Тепер він вже і в футбол грає. І в КВН. Недавно побачив – і співає так, що в «Голос України» можна. Або «Мурку» Рінату Кузьміну підспівувати.

Але ж залишається ще Інтернет. Як цим рота закрити? Правильно. Можна придумати корисний закон «Про наклеп» і саджати, «чтоб неповадно было». Ви не думайте, що його відмінили. Його відклали на після виборів.

Ось під шум мовного закону внесли зміни в закон про тендери. Раніше ми могли бачити на «Віснику державних закупівель», як фірташівський менеджмент на «Хімпромі» закупляє виробничі складові по захмарним цінам. Між іншим, заганяючи завод у стагнацію. А тепер вже не видно. Вивели державні підприємства з під дії закону.

А міська ж рада цьому заводу за його складне становище пробачила 12 млн. грн.. у міську казну плати за землю.

Аж тут підконтрольні Фірташу підприємства вносять інвестицію в ремонт театру Щепкіна. З цією славною звісткою Чмирь «дудів» по всіх місцевих каналах. Цілуйте руки, я приніс в область інвестиції. Як в анекдоті про Рабіновича: «Рабінович ви де берете гроші? В тумбочці. А в тумбочці вони звідки? Жінка кладе. А жінка де бере? Я даю. А ви де берете? В тумбочці».

І ось коли ви будете говорити, що це схема, ви наклепник. Бо насправді – це турбота Партії про культуру. Рішення ж пробачити «Хімпрому» борг за землю приймав не Чмирь, а міська рада. Так це ж одна вертикаль, здивуєтесь ви? А в якому нормативному документі прописані повноваження вертикалі? І ось гуманний суд вже доводить, що ви наклепник.

А чому ж інвестиції від Фірташа йдуть не на завод, дивуєтесь ви? Адже це було б зрозуміло – покращувати технології і все таке? І робите неправильний висновок: вони або дурні, або гроші відмивають. І ви знову наклепник. Тому, що підприємство насправді державне. Просто менеджмент на ньому правильно орієнтований. І знову суд за наклеп.

Або ви нерозумно стверджуєте, що губернатор піариться на всіх заходах. То там стрічку переріже. То тут. А відкрито те і те за бюджетні кошти. А кошти місцевих бюджетів – це передусім наші податки. І плата за землю громади підприємствами. В тому числі й «Хімпромом» з їх 12 мільйонами. І знову ж ви наклепник. Тому що це не піар, це – інформування громадян про здійснення політики, передусім про незворотні покращення. Зворотній зв’язок влади і громади. А ви що подумали? І програма відповідна сесією облради прийнята. І мільйон грошей під це закладено. Щоб вам нерозумним розказати. А ви – наклепник, бо бачите поверхово і до суті не доходите..

Ось про що я хочу попередити читачів. Якщо ви здуру бовкнули, що на ремонті відрізку дороги по Ковпака довжиною у 1800 метрів у минулому році було витрачено 22 мільйони гривень, і ви з великою ймовірністю підозрюєте, що відсотків так 30-40 було відмито – ви – наклепник. І вас можуть посадити. Бо документально буде підтверджено, що у нас дійсно рокадна дорога може коштувати більше, ніж європейський автобан.

Це раніше було в «Берегись автомобиля»: «Тебя пасодют, а ты не воруй». А тепер формула інша: «Тебе посадять, бо патякати менше треба».

Коли ви п’єте чай на кухні і клянете владу, то робіть це тихо. Бо в комірочці Януковича в нафталіні ще з часів Сталіна пилиться закон «О недоносительстве». І перелякані сусіди так десь через рік-два донесуть на вас, що ви не так на кухні новини коментуєте. Зводите наклеп на лицарів покращень.

І поїдете ви до наклепників в зону. Тому що не лише голосувати, говорити, а й думати треба правильно.