Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Реінкарнація лівої ідеї

111

Автор – Андрій Тарнаруцький, коментатор радіо “Слобода-FM”

Петро Симоненко цікавий, по-перше, як чергова спроба реінкарнації лівої ідеї в Україні. Очолювані ним КПУ та Блок лівих та лівоцентристських сил – це останній життєздатний проект, що лишився після фіаско Соцпартії та СДПУ (о), ПСПУ тощо. З іншого боку, це дуже цікава “лівизна”. Комуністи на відміну від інших лівих в Україні не стали імітувати європейську соціал-демократію. Ідейно вони однією ногою стоять в ностальгії за СРСР. Іншою ногою опираються на поширений нині соціал-популізм.

З цієї позиції Петро Симоненко не більш лівий, ніж Янукович чи Тимошенко та чимало інших кандидатів. Він не показав якось окремого “лівого” проекту держави Україна.
По-друге, спостерігаються спроби оновлення (читай – омолодження) електорату Петра Симоненка та КПУ. А також залучення до команди персон з інших “лівих проектів”. Майбутні місцеві і, можливо, парламентські вибори покажуть, наскільки є життєздатним проект єдиного лівого флангу в українській політиці. Поки що цей шлях видається перспективним, проте вимагає реформування самої Компартії, посилення внутрішньої конкуренції та заміни старого, перевіреного часом електорату. А до цього її керівництво навряд чи готове.

Автор – Андрій Тарнаруцький, коментатор радіо “Слобода-FM”