Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Скільки в Сумах коштують продукти на “Селянському базарі”

2,546

Разом із усією Україною Суми і Сумщина протягом останніх місяців відчутно потерпали від шкідливих дій наших недружніх сусідів, але закони природи війна не скасувала, хоча, здається, не може не вплинути на господарські справи, а відтак і на базарні ціни. А безвідносна відмінність весни полягає в тому, що о цій порі закінчується те, що виростили минулого року, а нова сільгосппродукція ще не наспіла, принаймні в березні. Отже, не розводячись на аналітику, подивимось на ринкові реалії на головному харчовому ринку міста у “найбазарніший” день, в неділю 24 березня. Хоч воно й піст, але почнемо з м’яса і птиці, бо покупців біля м’ясних прилавків вдосталь. Найширший діапазон цін показує САЛО – 85-200 грн/кг. Ціни залежать від гатунку та різновиду цього продукту і треба зауважити, що сало в ціні тримається найстабільніше, якщо порівняти хоча б із станом на грудень минулого року. СВИНИНА коштує 150 – 220 грн/кг – теж так само, як і на початку зими. Виявляється, що ціни на інші м’ясні продукти теж не дуже змінилися, принаймні помітного зростання немає. Ось невеличкий перелік основних позицій, скрізь ціни подані у розрахунку грн за кг. ТЕЛЯТИНА -150-190; ФАРШ – 150-160; РЕБРА — 155; ФІЛЕ КУРЯЧЕ -160; ГОМІЛКА -85; СТЕГНО – 80; ФАРШ КУРЯЧИЙ -155. Продовжуючи “курячу” тему додамо, що за КУРЯЧУ ТУШКУ просять 350 – 400 грн/ кг, але це вже не в павільйоні, а поруч, на свіжому повітрі. В цілому, як бачимо, ціни майже стабільні, якщо є зміни, то копійчані, та і не завжди в бік здорожчання. Слід не забути ще про один “курячий виріб” – ЯЙЦЯ. Тепер за десяток – 32 – 36 грн (взимку найдешевші коштували 37 грн) – звичайне весняне натхнення в курей.
Стабільно тримаються також молочні продукти: ТВОРОГ – 170 – 180 грн/кг, СМЕТАНА – 50 -55 грн за півлітрову банку, МОЛОКО – 35 грн/літр.
Ще у критому павільйоні плаває жива риба і коштує: КОРОП – 140; ЩУКА -160; АМУР – 120; ТОВСТОЛОБ – 90; КАРАСЬ — 80 — все у грн/кг.
Тепер про овочі, які навесні, за логікою, мали б подорожчати. Ось що маємо фактично: КАРТОПЛЯ – 18-20 грн/кг. До речі, у супермаркетах її можна побачити за такою ж ціною, або навіть на кілька копійок дешевше, але там вам пропонують обирати з тієї маси, що висипали у контейнер, або вже розфасували, а на базарі можна пройти по рядах, оглянути кожну купку і вибрати найсимпатичнішу. Далі про найпопулярніші продукти з городу у розмірності грн/кг: ЦИБУЛЯ – 25; МОРКВА – 15-20; БУРЯК – 15; КАПУСТА – 10. У порівнянні з зимою – ніяких змін. Також стабільно тримаються КВАШЕНА КАПУСТА – 60 – 70 і ОГІРКИ БОЧКОВІ – 50-70. КВАСОЛЯ – 10-15 грн за стакан, ЧАСНИК – від 10 до 25 грн за “часничину”, залежно від розміру. Кріп, петрушка, базилік та інша зелень у пучках – у середньому по 15 грн.
Щодо суто весняної продукції, зауважимо, що з’явилось багато різноманітного насіння, також цибуля-сіянка у великій кількості і по різноманітних цінах. Літрова банка коштує 40 – 60 грн, продається сіянка також і на вагу. Цілий рік на ринку присутні різні фрукти, найбільш актуальні і корисні навесні – ЯБЛУКА – 25-28 грн/ кг. Для особливо вибагливих є ГРУШІ – але вже по 60-90 грн/кг. Таке як апельсини, мандарини, гранати, виноград – все це теж маємо цілий рік, хоч ціни не дуже, так би мовити, гуманні, та пропозиція є. З’явилась на базарі навіть полуниця — коштує 250 грн/кг. Ще з’явились “молоді та ранні” конкуренти на ринку овочів – “нова” КАПУСТА по 80 і РЕДИСКА по 85, але якщо сприймати це як перші кроки весни, так воно й нічого.
Стабільно тримаються ціни на бакалію. Ось кілька позицій для прикладу (у грн за кг): ГРЕЧКА – 22-26; ОВЕС – 24; ПЕРЛОВКА – 21; ПШОНО – 24; СІЧКА різна – 10 – 15. Навіть найдорожчий, мабуть, з зернових, РИС тримається на рівні 56-100. ЦУКОР – 25 грн/ кг, найдешевші МАКАРОНИ – 20. Ось і весь огляд, жодних інтриг і несподіванок, але ж така стабільність краща, ніж якісь екстремальні вихиляси.

Олексій Сікорський, Панорама, №13-2024