Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Різдвяне послання архієпископа Сумського і Охтирського Мефодія

325
Христос рождається! Славімо Його!
«З нами Бог! Розумійте, народи, і покоряйтеся, бо з нами Бог!Дві тисячі років тому наш Спаситель прийшов у світ непевності, страху, імперського насилля і воєн між народами. Христос прийшов на землю Ізраїлю, де люди терпіли від римського панування і зради власних еліт. «І трапилося тими днями — вийшов наказ царя Августа зробити перепис по всій землі» (Лк 2,1). Вже з перших глав Нового Завіту дізнаємося про драматичні історичні обставини: переслідування з боку Ірода, вбивство дітей, втеча до Єгипту. Розкривається таїнственний погляд на складну і суперечливу історичну та людську дійсність: радість пастушків, відвідини мудреців і їхні дари в контрастному колажі з риданням матерів Вифлеєму та безмірним страхом родини з новонародженим немовлям, що змушена покидати батьківщину через смертельну загрозу. «Ось Ангел Господній з’явивсь уві сні Йосипові та й сказав: “Уставай, візьми Дитятко та матір Його, і втікай до Єгипту, і там зоставайся, аж поки скажу тобі, бо Дитятка шукатиме Ірод, щоб його погубити» (Мт: 2,13)

Син Божий не вибирав «спокійного» чи «легкого» часу, не шукав можливості спростити свою місію. Навпаки, Він увійшов в наш світ, наш біль, наш переляк — цілих народів та поодиноких, простих людей — і навіки перемінив все людство. З нами Бог! Після Втілення, Смерті і Воскресіння Христа вже не володіє світом ні страх, ні смерть. Ми врятовані від лиха. З нами Бог — відчуймо Його присутність, яка звільнює від панування лукавства. Навколо багато хаосу, шуму, брязкоту, болю, несправедливості та страждань. Вони причиняють неспокій душі, провокують свідому і несвідому боязнь. В сучасному світі, де стає все менше стабільних орієнтирів, людина відчуває глибоку самотність.

Серед буревіїв і потрясінь інформаційного суспільства важко почути той «лагідний вітерець», в якому гряде Господь, як колись до пророка Іллі. Навіть старозавітній пророк не відразу Його впізнав. А у світі, що захоплений собою і сучасними засобами, заглушує переляк, біль, справжнє, таїнственне, нам ще важче почути голос Бога, відчути Його. Бо наш Господь тихий. «Він очеретини надломленої не доломить, і ґнота тліючого не погасить», — каже пророк Ісая (Іс. 42,3). Христос приходить у тиші, ніжності та милосерді і нас до них закликає.

У Різдвяну ніч ми особливо, по-дитячому, маємо нагоду зустріти таїнство тиші, у якій приходить до нас Господь. У ніжності української колядки, у тихому світлі різдвяної свічки, у родинній молитві та неспішній Святій Вечері. Цінуймо цю різдвяну тишу і час буття разом, не порушуймо їх метушнею, непорозуміннями чи сварками. Зупинімся і вслухаймося. Шукаймо правдивої радості та істинного щастя. Будьмо у ці дні з Богом і одне з одним.

Розумійте народи і покоряйтеся, бо з нами Бог. Різдво Христове, ставить проблеми та виклики, з якими зустрічається весь світ та біль війни, який переживає Україна, у іншу, Божу, перспективу. Бог забажав стати Людиною у нашому недосконалому світі, щоб преобразити його. Ми також покликані його преображати — огортати підтримкою і молитвою бідних та самотніх, допомагати тим, хто страждає від війни, переслідувань та інших небезпек. Дитятко з Матір’ю та Йосифом були «біженцями» в Єгипті. Зараз в Україні нараховують внутрішніх переселенців до двох мільйонів громадян України, що втекли від воєнних дій на сході України. Вони покинули рідних, домівки, друзів, все попереднє життя, бо небезпека вища, ніж страх перед невідомим. Десятки тисяч українських військових і сотні тисяч мирних мешканців сірої зони на Донбасі зустрічатимуть це Різдво, як Богородиця з Обручником Йосифом — в убогих стаєнках, окопах і польових умовах. Для багатьох родин традиційне вільне місце за свят–вечірнім столом промовлятиме трагічною відсутністю, яку заповнити може лише присутність Божа, а саме її ми разом святкуємо.

Сьогодні до усіх нас приходить Христос, і усім звіщається добра звістка. Будьмо благовісниками одне для одного, ділімося з кожною людиною теплом, світлом і таїнством. З усіма нами є Бог!

Хай Різдво Христове наповнює ваші серця, родини й домівки миром, любов’ю, перемінює смуток на радість. Хай наша українська земля наповниться Божим Милосердям!

Від віруючих, духовенства та від себе особисто щиро вітаю Голову Сумської обласної державної адміністрації Д. О. Живицького та Голів районних державних адміністрацій, Голову Сумської обласної Ради В. М. Федорченка та Голів районних, селищних та Голів ОТГ, Сумського міського Голову О. М. Лисенка та всіх міських Голів Сумщини з Новим 2022 Роком, Різдвом Христовим та Святом Йордану. Нехай ясна дорога, яку стелять ці Різдвяні свята, буде мирною, багатою та щедрою для нашої Сумщини і кожної Української родини.

Вітаю державних керівників, депутатів та службовців нашої області усіх рівнів, вітаю всіх, хто знаходиться в горнилі війни з агресором, та волонтерів і людей, що захищають сьогодні Вітчизну любими доступними способами. Щиро вітаємо наших воїнів, тих, що сьогодні в полоні, тих, що заліковують фронтові рани, з особливими словами молитви і вітання звертаюсь до тих матерів і жінок, котрі втратили своїх синів та чоловіків на фронті і стали Героями нашого народу. Вітаємо тих українців, котрі в нестерпних умовах війни переносять тяготи фронтової зони, вітаємо тих, людей які стали вимушеними біженцями на своїй землі. Нехай Господь оберігає їхнє життя та допомагає нам усім відстояти свою Батьківщину та збудувати європейську державу, за яку дорого заплачено мільйонами українських життів.

Бажаю Вам радісних свят, веселої коляди з вертепами у прославленні Новонародженого Христа Спасителя!

Запрошуємо Вас з родинами та Ваших друзів на святкові різдвяні богослужіння до Свято-Воскресенського кафедрального козацького собору (площа Незалежності,19 – навпроти загсу), які починаються 7 січня о 9:00.

Високопреосвященнійший Мефодій,архієпископ Сумський і Охтирський
Боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Сумської єпархії
Української Православної Церкви (Православної Церкви України)