Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Пасхальне послання Високопреосвященнійшого Мефодія архієпископа Сумського і Охтирського

204

ПРАВОСЛАВНА ЦЕРКВА УКРАЇНИ
СУМСЬКА ЄПАРХІЯ

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ
Високопреосвященнійшого Мефодія архієпископа Сумського і Охтирського
боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним
Сумської єпархії Православної Церкви України

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
Дорогі брати і сестри!
«Я живу і ви будете жити», – запевнює Господь. Людина не має вічного життя сама від себе. Незнищенність людської душі само собою не є вічним життям, а лиш існуванням, позбавленим змісту. Життя починається буттєвою взаємністю та приналежністю людини до того, хто сам є Життям, Правдою і Любов’ю, а тому вічним Триєдиним Богом. Справжнє життя – це взаємний стосунок любові, започаткований Богом до людини. Воскресінням Христа її життя остаточно отримало вічний вимір.
Христове воскресіння є початком нового створіння, для якого скасована смерть та відкрита дорога до вічності у Бозі. Але передовсім воно є запевненням Божого миру для людства, всюди та назавжди.

Сьогодні, на Великдень, ми проживаємо ситуацію, подібну як апостоли в Єрусалимі. Замкнуті в домі, опановані страхом та невідомістю з майбутнього, вони були шоковані появою воскреслого Учителя, який сказав їм: «Мир вам»! Це було не просто вітання, але урочисте вручення учням Божого миру, який обновляє усе створіння. Цей мир Пасхальний, він приходить з воскресінням, бо спочатку Христос мав здолати ворогів – гріх і смерть, та примирити світ з Отцем. Живий і воскреслий Ісус замість докорів робить їх своїми апостолами для світу: «Як Отець послав мене, так і Я посилаю вас. Прийміть Духа Святого».
Коли Ісус дає апостолам Святого Духа, то починає через них здійснювати місію спасіння та відновлення всього світу, і запрошує до цього й нас. Йдеться не про те, що маємо робити ми, але передусім, що Він хоче робити через нас силою свого Духа. Слово воскреслого, живе та діяльне, є для нас творчим джерелом, з якого черпаємо життєву силу, впевненість та відвагу свідчити та жити згідно своєї віри, без огляду на обставини і виклики місця та часу.
Сьогодні тривоги та смуток гнітять нас, а наше життя є повне небезпек та жертв, але ми знаємо, на кого уповати: на воскреслого Ісуса. Він знає наші рани, рани нашого народу, нашої землі! Це рани, які болять, постійно роз’ятрювані ненавистю і насильством війни, яку веде супроти України російський агресор. Вбивства, руйнування та мародерства він оправдує манією свого «месіанського» послання, побудованого на абсурдних псевдоісторичних і псевдорелігійних теоріях та відвертій брехні. І це жахіття благословляє ієрархія російської православної церкви.

Узурпація ролі «месії» нагадує образ Антихриста, і в принципі є наслідком брутального спотворення злом людської природи. Тому політично-релігійна ідеологія «російского міра» є сатанинським способом самоутвердження, посередництвом терору в цивілізованому світі, орди з рабською нігілістичною «культурою», тоталітарною владою та загарбницькими амбіціями.
Війна своє суттю є проявом зла, яке ніколи не може мати частки у Бозі і його творінні. Вона є виявом гріховної смерті, провісником краху ідеології, яка привласнює собі останнє слово, нищить всяке добро та можливість людського співжиття, любові і творення. Тому ведення загарбницької війни під абсурдною маскою захисту вищих інтересів, оборони добра чи традиційних цінностей, притому брутально глумлячись над євангельськими цінностями та гідністю і свободою людей, є знаком агонії агресора. Забули їхні теперішні правителі-агресори, що їх державу і столицю збудував український князь і ми дали їм віру. А вони віроломно і підступно напали на наш народ.

Три дні Великодня об’єднують наше життя довкола серця християнської віри: страждань, смерті та воскресіння Ісуса Христа. Це дні, які творять один Великий День Божої остаточної перемоги життя над смертю, добра над злом. Ми є її учасниками, і це дає нам силу сказати «ні» кожній зневірі та зухвальству зла. Торжеством воскресіння небо і земля об’єднані у вічному мирі, яким є запевнена і перемога нашого Українського народу у справедливій боротьбі проти російських загарбників. Христове воскресіння є знаменням народження нового світу, який, не без нашої співучасті, Господь хоче творити для всіх людей.

У цей святковий Великодній день вітаю захисників нашої Вітчизни, котрі стали на передній рубіж боротьби за свободу України: «Бо немає більшої від тієї любові, як хто душу свою покладе (віддасть життя своє) за друзів своїх» (Єв. Мф:26,20-29).

Від віруючих, духовенства та від себе особисто щиро вітаю всіх Голів козацьких, громадських та патріотичних організацій Сумщини, депутатів усіх рівнів, вітаю всіх, хто знаходиться в горнилі війни з агресором, волонтерів, медиків і людей, що захищають сьогодні Вітчизну любими доступними способами. Щиро вітаємо наших воїнів, що сьогодні в полоні, тих, що заліковують фронтові рани, з особливими словами молитви і вітання звертаюсь до тих матерів і жінок, котрі втратили своїх синів та чоловіків на фронті і стали Героями нашого народу. Вітаємо тих українців, котрі в нестерпних умовах війни переносять тяготи фронтової зони, вітаємо тих людей, які стали вимушеними біженцями на своїй землі. Також щиро вітаємо представників тих народів, які стали в цей важкий час для нашого народу поруч з українцями. Нехай Господь оберігає їхнє життя та допомагає нам усім відстояти свою Батьківщину та збудувати європейську державу, за яку дорого заплачено мільйонами українських життів.

Нехай воскресне і наша українська правда на нашій рідній землі!

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ХРИСТОС ВОСКРЕС!

З молитвою за Вас і Ваші родини
Архієпископ Сумський і Охтирський +Мефодій
Пасха Христова року Божого 2024-го, місто Суми