Про розповсюдження сезонних інфекційних захворювань та харчових інфекцій говоримо з лікарем-епідеміологом, заступником генерального директора Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Галиною ЗАЙЦЕВОЮ
Інфекційні захворювання – це не лише ГРВІ, грип та коронавірус. Ці захворювання більш характерні для осінньо-зимового періоду, а от у спекотну пору року є свої інфекційні захворювання, більшості з яких можна запобігти, якщо виконувати прості правила особистої гігієни. За останні півроку у Сумській області зареєстровано близько 500 гострих кишкових інфекцій. Лише за останній місяць втричі зросла кількість хворих. Які саме інфекції виявлені у мешканців області, як з ними боротися і які методи профілактики використовувати, а також чи загрожує сумчанам спалах холери, говоримо з Галиною ЗАЙЦЕВОЮ.
r: Шлунково-кишкові інфекції – найбільш поширений вид інфекційних захворювань влітку. Які з них зафіксовані на Сумщині?
Галина Зайцева: Серед інфекцій, які зафіксовані, є майже усі види кишкових інфекцій, включаючи гострі кишкові інфекції – гельмінтоз, таксокароз. Особливу увагу сьогодні треба звернути на те, що інфекційні захворювання особливо часто мають масовий характер під час війн. Інфекція – захворювання соціальні, а масова міграція людей, велика кількість ВПО – усі ці фактори впливають на те, що інфекційні захворювання легше розповсюджуються, бо люди під час таких переживань часто забувають, або й не мають можливості виконувати елементарну гігієну.
r: Які з наявних у області інфекцій найбільш розповсюджені і несуть найбільшу загрозу людям?
Г. З.: Перш за все, варто звернути увагу на сальмонельоз. Ця інфекція властива як тваринам, так і людям. Заразитися можна, вживаючи в їжу м’ясо та яйця, які не пройшли належної термічної обробки. За півроку на сальмонельоз захворіло більш як 80 осіб, що втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Вберегтися від цієї хвороби дуже легко. Необхідно дотримуватися правильної технології приготування і зберігання їжі, уникати вживання сирих продуктів, а також ретельно мити або ошпарювати окропом посуд після взаємодії з ними. Також важливо не купувати харчові продукти у невстановлених місцях і дотримуватися правил особистої гігієни.
Наступна інфекція – це кліщовий бореліоз. На жаль, у порівнянні з минулим роком, у нашій області захворюваність по ньому зросла втричі. Найбільш небезпечні райони області, де можна «зустрітись» з кліщами це Охтирський, Сумський, Шосткинський, Роменський. У Сумах зафіксовано 70 випадків кліщового бореліозу. Всього майже 100 лабораторно підтверджених випадків хвороби Лайма. Тож виконуйте усі рекомендації під час прогулянок лісопарковими зонами, а також кожного разу, повернувшись навіть з власного городу, оглядайте тіло на випадок укусу кліща.
Ще одна інфекція, яка загострюється влітку – це гельмінтоз. Літній гельмінтоз зафіксований в області у 10 людей. Особлива небезпека цього виду захворювання в тому, що локалізація збудника може бути у будь-якому органі, і може мати надзвичайні наслідки, аж до сліпоти при локалізації гельмінта в оці. Носіями даної інфекції є собаки та коти, а найбільше страждають від гельмінтозу діти. Після того, як малеча побавилася у пісочниці, погано вимиті руки призводять до зараження. Спеціалісти СОЦКПХ провели моніторингове дослідження пісочниць, і у 10% з них знайдені яйця токсокари. Це потенційно небезпечно.
r: Після підриву Каховської ГЕС населення особливо стурбоване можливістю спалаху холери. Чи є по області зафіксовані випадки?
Г.З.: На Сумщині цього сезону не виявлено жодного випадку холери, не виявлений холерний ембріон і у пробах води з водойм, які наявні у Сумській області.
r: Які основні засоби запобігання зараженню кишковими інфекціями? Які засоби профілактики?
Г.З.: Більшість інфекційних хвороб, які виявлені по області, мають бактеріальну природу. Бактерії дуже люблять тих, хто не слідкує за особистою гігієною, не миють руки та овочі-фрукти. Також бактеріям подобається температура та вологість влітку – це для них надзвичайно сприятливе середовище, аби розмножуватися і “працювати”. Кишкові інфекції – це хвороби “брудних рук”. Отже, особиста гігієна, миття рук після відвідин магазинів, після повернення з вулиці, після відвідин туалету, навіть вдома. Усе це елементарно просто, але деякі люди забувають про це. Наступне – достатня і правильна обробка харчових продуктів, обов’язкове миття овочів і фруктів.
r: Ми знаємо про вакцину від грипу і коронавірусу. А чи можна вакцинуватися від інфекційних хвороб?
Г.З.: Так, щеплення проти кишкових інфекцій існують, але вакцинація ефективна під час епідемій, коли вона є основною протидією інфекції. Для запобігання ж кишкових інфекцій краще і ефективніше буде саме те, що перераховане вище. А, наприклад, від гепатиту А (жовтяниці), можна вакцинуватися. Але перед тим необхідно проконсультуватися з сімейним лікарем.
r: Де люди можуть отримати допомогу, коли захворіли на будь-яку інфекційну хворобу?
Г. З.: За інформацією заступника начальника управління охорони здоров’я Сумської облдержадміністрації Галини ХОМЕТИ, усі пацієнти, які потребують медичної допомоги, можуть отримати її спочатку у сімейного лікаря, який за необхідності скерує хворого до лікаря-інфекціоніста. Якщо ж стан хворого такий, що потребує госпіталізації, то у стаціонарах області наявні 412 інфекційних ліжок у 17 закладах охорони здоров’я. 286 ліжок передбачені для дорослого населення та 126 для дітей. У разі виникнення епідемій або надзвичайних ситуацій, терміново по області під інфекційні потреби може бути виділене 2121 ліжко.
Альона Касаткіна