Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Народився Олександр Педяш – поет, журналіст, путивлянин

119

Олександр Педяш народився 29 березня 1952 р. в м. Пирятин Полтавської області. У 1958 р. разом із батьками переїхав до м. Путивль. Закінчив Путивльську школу № 2, філологічний факультет Сумського педагогічного інституту (1973).

Після його закінчення працював учителем української і російської мови та літератури, директором Садівської середньої школи (Сумський район), кореспондентом сумської районної газети «Вперед». Протягом 1979–1985 рр. — редактор, завідувач відділу телебачення Сумського обласного телерадіокомітету, протягом 1987–1989 — методист обласного клубу кінолюбителів.

У 1989 р. переїхав до м. Путивль. Працював відповідальним секретарем районної газети «Ленинский путь», завідувачем відділу радіоінформації, учителем Путивльської школи № 2 ім. Г. Базими. В останні роки працював у редакції районної газети «Путивльські відомості». Лауреат обласної премії ім. Пилипа Рудя.

Довго не міг видати збірку «Спадщина» через проблеми з отриманням дозволу від цензурних органів. Після виходу у 1985 р. отримав багато схвальних відгуків від митців різних напрямів (таких, як Роберт Третьяков, Володимир Затуливітер, Михайло Шевченко, Володимир Забаштанський). Помер 18 листопада 2006 р. в м. Путивль.

Джерело