Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Ціни “кусаються”: скільки в Сумах коштують продукти

4,106

Минулої неділі ми відвідували сумський “Селянський базар”. І люди там теж здалися якось не дуже веселими, особливо ті, хто має вже поважний вік. Здавалося б, що пережили вже, до чого притерпілися — і ковід той божевільний, і обстріли, а ось ринок їх знову непокоїть не менше від тієї війни. “Голова йде обертом від тих цін, від тієї русні і взагалі від такого життя! Та ще дощ постійно, ще й тиск скаче”, – зізнався один літній чоловік. Це один тільки висловився, а багато інших просто зітхають Всі проблеми загалом ми проаналізувати і пояснити не в змозі, а ось весняний ринок з його цінами перед очима, можна дивитись і рахувати. Та про ціни трохи згодом, почнемо з того, що радять вживати лікарі обов’язково, аби підтримати себе в тонусі. Мудрих порад повен інтернет, тож оберемо тільки деякі, котрі повторюються регулярно.

Що робити з дефіцитом вітамінів
У минулорічних овочах та фруктах вітамінів за зиму відчутно поменшало, але вже з’явились нові. Особливо вразили нова капуста і морква — просто якісь дорогоцінні овочі. До речі, капуста і морква вважаються найбагатшими на вітаміни та інші корисні речовини рослинами. Ще лікарі дуже радять не нехтувати редисом, “бо цей ранньовесняний продукт є чудовим детоксикантом, який прекрасно виводить токсини як із шлунково-кишкового тракту, так і з печінки. Цей продукт також є природним сечогінним засобом і допомагає лікувати захворювання сечовивідних шляхів і нирок. Також є дослідження, які визнають звичайний редис потужним засобом проти раку”.
Як їсти редис? Як правило, його тоненько нарізають та додають до салатів (наприклад, смачним і корисним є середземноморський салат із редисом, кіноа і травами), але також редис можна засмажити чи вичавити з нього свіжий сік. Ріпчаста цибуля є незамінною у час сезонних застуд та загального зниження тонусу організму, що зазвичай буває після зими, цей продукт має бути у нашому раціоні щодня. Листкова зелень — салати, шпинат, рукола та інші. Листкова зелень, без сумніву, є найкращою весняною їжею. Вона багата та вітаміни A і K, фолієву кислоту, а також хлорофіл, клітковину та інші корисні нутрієнти. Доведено, що регулярне вживання листової зелені допомагає зменшити запалення в організмі, а також зволожує і детоксикує організм.

Вартісна окрошка
Отакі найпоширеніші медичні рекомендації. Тепер щодо наших можливостей. У минулих статтях щодо ситуацї на ринку ми брали для прикладу популярні страви: борщ, вінегрет. Тепер спробуємо оцінити улюблену весняну окрошку. Що туди треба? По-перше, КАРТОПЛЯ має бути неодмінно молодою, цьогорічною. Вона на ринку вже присутня, тільки лякає ціна – 80 грн/кг, РЕДИС теж є у великій кількості – 80 грн/кг.
Всіляка зелень продається невеличкими пучечками-букетиками, по 10 – 20 грн, важко визначити, скільки це на вагу, та її багато й не треба. Але все перераховане — ще не окрошка, треба ж туди яєчки покришити, додати чогось м’ясного. З яєчками у нас все більш-менш гаразд, курі оговтались від шаленого попиту перед Великодніми святами і почали постачати продукцію за майже гуманними цінами. ЯЙЦЯ вже коштують по 35 – 50 грн/ десяток, немає вже тих, “елітних” по 80-90 грн. З М’ЯСОПРОДУКТАМИ складніше. Заздалегідь попереджаємо, що кришити в окрошку варену магазинну “ковбаску” вважається збоченням і знущанням. Краще трішки менше, тільки натурального. КУРЯЧЕ ФІЛЕ коштує 16-19 грн/ 100 грам (ціни вже почали писати з розрахунку за 100 грамів, аби не шокувати); ТУШКА КУРКИ – 9,6 грн/100 г; СВИНИНА – 200-250 грн/кг; ЯЛОВИЧИНА – 170-200 грн/кг; ФАРШ – 16 грн/100 г.
Ну і на додаток з цієї ж серії – САЛО. Воно різне. Ціна гуляє від 180 до 280 грн/кг залежно від якості. Та це вже не про окрошку. Вартість улюбленої весняної страви пропонуємо порахувати самостійно. А тепер додамо ще трохи інформації щодо цін з серії “Охота, але ж кусається”.
Є ПОМІДОРИ по 80-170 грн/кг. Хто переляканий, може знайти відбраковку по 30 грн/кг, але ж це вже не те, погодьтеся. ОГІРКИ СВІЖІ коштують 110 грн/кг. Таке маємо меню на початок травня.
На крупи і макарони ціни майже не змінилися. Найдешевші МАКАРОНИ – 35 грн/ кг; РИС – 60-110 грн/кг; ГРЕЧКА – 40-50 грн/ кг; ОВЕС – 35 грн/кг. Як і було. Але що це є, всі ці каші? Одна обізнана лікарка розповіла, що це — майже чистий протеїн, без достатніх вітамінів.

 

Ціни дисципліновано дотримуються прогнозів фахівців — хліб трішки подорожчав вже зараз, а овочі будуть дешевшати ближче до літа. Як завжди, вгадали!

 

Окрема порада для підтримки тонусу
Ця ж сама жіночка радить не нехтувати грецькими горіхами, бо там багато чого корисного. Продукт досить доступний, по 40 грн/ кг. Плюс МЕД, тільки справжній. На нього ціни теж прийнятні – 80-100 грн за півлітрову баночку. Отже, 3-5 горіхів щодня і ложку меду, тільки маленьку, плюс трав’яний чай – і буде вам добрий настрій і належний тонус.


Остання характерна риса весняного базару — багато саджанців плодових дерев і всілякого посадкового матеріалу – картопля до висадки, цибуля-сіянка, насіння кропу, петрушки та іншої зеленої трави. І квіти, багато квітів, про них українці не забувають у найскрутніші часи. Отже живемо, земляки. На завершення чомусь пригадався життєстверджуючий вірш Івана Драча: “Україна копає городи, може рік, може вік проживе…” Та ні, року нам замало, протримаємося довше.

Олексій Сікорський, Панорама, №19-2023