Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Твори сумського письменника увійшли до антології «Поетична вАрта»

42

В угорському Будапешті вийшла друком антологія української поезії спротиву «Поетична вАрта», в якій українською та угорською мовами надруковані вірші 42 письменників з різних куточків України. З-поміж авторів – відомий сумський поет, перекладач, заслужений журналіст Олександр ВЕРТІЛЬ. На сторінках видання представлений його вірш «Тонко понад Сумами світається», написаний 4 березня 2023 року.

Видання книги здійснила Фундація української книги в Угорщині «UNABOOK» (керівник проєкту – Уляна КНЯГИНЕЦЬКА).
Як повідомив упорядник антології відомий поет громадський діяч Михайло ЖАЙВОРОН (м. Житомир), до видання ввійшли по одному віршу з біографіями найбільш відомих сучасних українських поетів, чий вклад у національну літературу особливо вагомий. Передмову написав знаний в Україні і світі письменник член Британського ПЕН-клубу Ігор ПАВЛЮК (м. Львів), який, до речі, цитує рядки нашого земляка.

Переклад здійснила Тімеа ТІМКО. Випуск антології підтримали Посольство України в Угорщині, Почесний консул України у м. Шіофок Хорват ЗОЛТАН, Товариство української культури в Угорщині, Столичне самоврядування українців в Угорщині, Самоврядування українців Йожефвароша, Самоврядування українців Ференцвароша, Самоврядування української меншини XXII району м. Будапешт.

Антологію презентували на стенді «Ukraine» на недавньому 29-му Будапештському міжнародному книжковому форумі. Серед його почесних гостей, які перебували з поїздками в Угорщині і високо оцінили антологію, Міністр закордонних справ України Андрій СИБІГА, Уповноважений із захисту української мови Тарас КРЕМІНЬ.

До слова, раніше вірші Олександра перекладалися низкою мов, у тому числі болгарською, білоруською, італійською та іншими, відтепер до них додалася угорська. Приємно, що про наші Суми знають у світі.