Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Сумчани стали лауреатами премії ім. І. Багряного

36

Під час обласного книжкового форуму сумчани-лауреати Всеукраїнської літературної премії ім. І. Багряного Олександр ВЕРТІЛЬ (публіцистика) та Володимир НЕВЕСЕНКО (поезія) отримали нагороди

Понад тиждень у Сумській обласній універсальній науковій бібліотеці тривав обласний книжковий форум, який зібрав до гурту шанувальників книги – бібліотекарів, письменників, видавців, читачів. Учасників заходу вітали очільниця закладу Валентина КАЛЬЧЕНКО, директор Департаменту культури, туризму та релігій Сумської ОДА Юрій ГЛАДЕНКО, колеги, письменники, видавці з Києва, Львова, Одеси, Харкова, Вінниці, низки інших міст.

Під час форуму було розглянуто широке коло питань, що стосуються сьогоднішньої ситуації у книжковій царині.
Також відбулося нагородження лауреатів Всеукраїнської літературної премії імені Івана Багряного за 2024 рік, яку цьогоріч заснувало Товариство письменників і журналістів імені Івана Франка (ТОПіЖ, місто Івано-Франківськ) на вшанування визначного українського письменника, публіциста, громадського та політичного діяча, нашого земляка Івана Павловича Багряного (1906–1963 рр.).

ТОПІЖ – професійна організація, що діяла у Львові у з 1925 по 1939 рік. Відновлене 2020 року за ініціативи відомого літературного критика, есеїста, доцента Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Євгена БАРАНА. Функціонує в Івано-Франківську з філіалами у Кропивницькому, Одесі, Чернігові та інших містах України.

Цьогорічними лауреатами стали сумчани Олександр ВЕРТІЛЬ за публіцистичну книгу «Репетиція діалогу», Володимир НЕВЕСЕНКО за поетичну збірку «Неба звітрене бароко» та вінничанин Станіслав НОВИЦЬКИЙ за поетичну збірку «Із молитовника осені».
Гість з Охтирки заслужений діяч естрадного мистецтва України співак і композитор Мар’ян ПУЛЯК виконав низку пісень, у тому числі на слова одного з лауреатів Олександра Вертіля «Багряний жовтень. Жовтень і Багряний», що присвячена пам’яті відомого уродженця Охтирщини.

Анатолій Поляченко
Панорама №42-2024