Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Вилучати дітей з родин, які відмовляються евакуюватися, будуть на Сумщині

41

Начальник служби у справах дітей Сумської ОВА Юрій Каліновський повідомив, що діти, батьки яких відмовляться від обов’язкової евакуації з двох громад Сумщини, будуть вилучатися із родин. Мова про Середино-Будську та Великописарівську громади, де оголошена примусова евакуація.

“Близько 6 тис. дітей евакуйовано з територій Сумщини, де оголошена примусова або обов’язкова евакуація. Це переважно діти з родинами, зі своїми законними представниками. Є випадки, коли ще залишаються діти у 5-кілометровій зоні, за нашими даними їх 110. Також є випадки, що діти лишаються у зоні примусової евакуації — це Середино-Будська громада, там близько 100 дітей. Будемо змушені вжити всі заходи, які дає нам закон. В разі відмови законних представників дітей від переміщення, ми залишаємо за собою право ухвалювати рішення про вилучення дитини із родини”, — повідомив Суспільне.Суми Юрій Каліновський.

У 101 населеному пункті восьми громад Сумського району, які підлягають обов’язковій евакуації, перебуває 257 дітей. З них три дитини сироти: двоє у місті Білопілля й одна у Ворожбі.

“57 дітей зазнали поранення в цьому році, а минулого року було 13 дітей. Уявіть на скільки зросла інтенсивність обстрілів. Це змушує нас ухвалювати правильні рішення про переміщення дітей із зони небезпеки”, — сказав Юрій Каліновський.

За його словами, вже вдалося перемістити 270 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування, які виховуються у прийомних сім’ях, родинах опікунів та дитячих будинках сімейного типу. Також не на територіях громад, населення яких мають евакуйовувати, є 112 прийомних сімей та 27 дитбудинків сімейного типу.

Працівники поліції регулярно відвідують родини з дітьми в тих громадах, де оголошена евакуація. Також закликають їх виїхати у більш безпечні місця, зазначила начальниця ювенальної превенції УПД ГУНП Сумської області Вікторія Кочерга. Крім цього, у письмовій формі батьків інформують про їхню відповідальність за життя та здоров’я дітей. У разі відмови від переміщення їм надають бланки письмових відмов про обов’язкову евакуацію в примусовий спосіб.

“Однак, як показує ситуація, то після підписання відмов, в наступні кілька днів батьки вивозять своїх дітей. За неналежне виконання батьками своїх обов’язків, передбачена адмінвідповідальність за ч. 1 статті 184, що передбачає попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів. У випадку злісного невиконання батьками своїх обов’язків вже передбачена кримінальна відповідальність ст. 166 КК України. А саме — обмеження волі на строк від двох до п’яти років “, — зазначила Вікторія Кочерга.

На Сумщині створена евакуаційна група “Білі Янголи”, що складається з поліціянтів, які пройшли необхідне навчання. Номер за яким можна звернутися у разі евакуації дітей: 050-252-12-88. Також можна звертатися на лінію 102.