Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Бійцям сумських ДФТГ кілька місяців не виплачують кошти

289

Уже кілька місяців бійцям добровольчих формувань Сумської громади не виплачують кошти – соціальні виплати, яка складають 8 тисяч грн на одну людину. Їх вони почали отримувати з травня 2022 року. На фінансування ДФТГ у цьому році у бюджеті Сумської МТГ було закладено 226 млн грн. За сім місяців 2024 року було використано трохи більше половини від цієї суми. До того ж, пішли чутки, що ДФТГ можуть значно скоротити або взагалі розформувати. У такий напружений період війни у прикордонному місті така ситуація виглядає доволі дивно, якщо не сказати більше. Нагадаю, що до кінця 2022 року у Сумській громаді було 9 добровольчих формувань, після реформування на початку 2023 року їх стало чотири. Для своєї служби добровольці використовують власний транспорт, який заправляють також власним коштом. Наші колеги з Суспільного звернулися до начальника МВА Олексія ДРОЗДЕНКА та начальника СОВА Володимира АРТЮХА за коментарем, але відповіді поки що не отримали. Ми також направили інформаційний запит начальнику МВА і чекаємо на відповідь.

Бойових розпоряджень не зменшилось
«Мені здається, сумчани мають мало інформації про те, які бойові завдання і розпорядження виконують добровольці, – говорить заступник голови Сумської районної ради, і командир роти одного з добровольчих формувань Сумської МТГ Володимир БІЦАК. – А між тим, ми працюємо практично на всіх напрямках, як кажуть, 24/7. Перше – це пропускний режим на блокпостах. Перевіряємо людей, автомобілі, з метою виявлення ворогів, незаконної зброї, наркотичних речовин, інших заборонених речей тощо, допомагаємо поліції, Нацгвардії, СБУ, слідкуємо за повітряним простором, бо ще одне наше завдання – це захист неба. Маємо мобільні вогневі групи (МВГ), якшо це на автівках, і вогневі групи (ВГ), вони у нас розташовані згідно плану оборони міста, у різних місцях, у тому числі і за межами території Сумської громади, але ці точки постійно змінюються, щоб їх не виявив ворог. Також допомагаємо в охороні стратегічних об’єктів інфраструктури. Тож, як бачите, завдань, які виконують добровольці, багато, і вони також ризикують власним життям. Хотів би ще сказати обов’язково, що з тих «шахедів», які кожної доби атакують нашу область, і які збиваються вже десятками, переважну кількість збивають саме наші МВГ та ВГ. Тільки за останню добу наша ДФТГ збила два «шахеди», в тому числі відзначилися і хлопці з моєї роти.
Тому така ситуація, яка склалася з виплатами нашим бійцям, виглядає дивною і обурливою. Ще сьомого серпня вийшло розпорядження начальника Сумської МВА Дрозденка, у якому сказано про припинення соцвиплат бійцям ДФТГ. З ним нас ознайомили лише у вересні, тобто вже заднім числом. Залишилася лише компенсація на комунальні послуги, це десь 650-750 грн. Тому звісно, люди обурені таким ставленням до тих, хто захищає місто, тим більше, що для багатьох ці виплати були єдиним джерелом доходу. Тобто вони зараз не мають власних коштів навіть доїхати до місця несення служби, не кажучи вже про те, щоб якось утримувати сім’ю на ці невеликі виплати.
Коли, здається, у липні, пішли розмови про скорочення добровольчих формувань, ми написали листа на командуючого ТРО, з проханням пояснити, буде скорочення чи ні. Нам відповіли, що скорочення не буде у нашій прикордонній області. А потім з’явилися оті невиплати. На мою думку, в теперішній час, коли йде курська операція, коли потрібно нам усім бути особливо пильними і готовими до всього, то недоречно і неправильно так ставитися до бійців добровольчих формувань.
Ще такий момент – чомусь у багатьох є думка, що йдуть в ДФТГ, щоб не йти служити в ЗСУ. Скажу, що у наших добровольчих формуваннях десь приблизно 80 відсотків – це люди або молодші 25 років або старші 60. Зараз у зв’язку з невиплатами, чимало добровольців переходить у резерв. Тобто, вони не несуть службу згідно бойових розпоряджень, але у випадку загострення ситуації, вони прибувають, отримують зброю і виконують поставлені завдання. На жаль, йдуть найкращі, навчені, ті ж кулеметники, які проходили навчання на симуляторі, що наше добровольче формування спільно з кафедрою СумДУ розробили, а зараз на ньому тренуються і в ЗСУ. Ось така ситуація, вона непроста, на жаль. Бойових розпоряджень не зменшилось, а людей стало менше і соцвиплат немає.
Зустрічалися з керівництвом, були наради, напрацьовуються якісь рішення, щоб вирішити це питання. Дуже б хотілося, щоб добровольці отримали виплати і за ці місяці, і знайти правильне рішення і кошти, щоб люди їх отримували і в подальшому. Вважаю, наші добровольці, які першими стали на захист Сум, цього заслуговують.
А згадайте, той «шахед», що прилетів на вулицю Кондратьєва. Здається, на ремонт чи реконструкцію того будинку озвучували суму у тридцять мільйонів гривень. Її б вистачило на кілька місяців фінансування ДФТГ, якби його збили. Та зрештою, не все вимірюється грошима, людське життя – воно безцінне».

Хлопці заслуговують уваги і поваги
«Ми взяли зброю до рук разом із сином 26 лютого 2022 року, – розповідає сумський підприємець Ігор, на псевдо «Коба». – 25 лютого вона у нас ввечері з’явилася, а 26-го ми вже з сином вирушили захищати наше місто на власному автомобілі як мобільна вогнева група. Спочатку нас було троє, потім стало шестеро. На той час першими були добровольчі формування «Сумиліфт», потім «Суд», найбільше, мабуть, у Сумах. З того часу я доброволець. Першочергове наше завдання, коли ми заступаємо на блокпости, це фільтрація людей, транспорту, щоб не проникли вороги, ДРГ, а також захист неба, як на самому блокпосту, так і у складі МВГ. І хлопці на своєму рахунку мають уже не один збитий «шахед». Так що наш внесок у захист неба над містом Суми є вагомим. Повірте, наші хлопці відносяться до служби навіть у той час, коли ми не отримуємо фінансової допомоги, з повною відповідальністю.
А взагалі, коли перші добровольчі формування були створені, ніхто ні за які гроші і мови не вів. Ми воювали, щоб відстояти наше місто. Ви знаєте, сорок днів воно було в окупації, і ми відстояли наше місто в той час, коли у ньому не було ніяких збройних формувань, СБУ, Нацгвардії, лише добровольці, які взяли у руки зброю. А першу фінансову допомогу ми отримали у травні 22-го року як соціальну допомогу у розмірі мінімальної заробітної плати. Для багатьох це був єдиний дохід у сім’ї, на який розраховували, на який жили до певного періоду. Останню на сьогодні виплату ми отримали за червень. Ми знаємо, що певна сума на утримання ДФТГ була закладена у бюджет громади, але чомусь зараз міська влада говорить, що коштів немає. Багато хлопців жили безпосередньо на цю фінансову допомогу, мінімальну і зараз потихеньку вони йдуть, адже на ці кошти ми ще добираємся на службу на власних машинах, ремонтуємо їх за власний кошт, купуємо військове спорядження. Ми отримали два комплекти літньої форми і один зимової – це було у 2022 і 2023 роках. У цьому році літню форму ми вже не отимали.
Мій син Єгор зараз воює у ЗСУ на Донецькому напрямку. Це був його власний вибір. І це відповідь деяким особам, які говорять, що у ДФТГ ховаються від призову. Бажання мого сина було свідомим, він уже більше півтора року у лавах ЗСУ захищає Україну. Зараз він вже виконує обов’язки командира взводу безпілотних авіаційних комплексів. І ще додам, що зараз уже десь відсотків 40 наших хлопців служать у ЗСУ.
Хоча нам зараз й не платять коштів, особисто у мене намірів залишити своє рідне ДФТГ немає. У нас гарний колектив, хлопці дружні, гарне командування. Хотілося б залишатися у рідному підрозділі і приносити користь рідному місту. Хоча останні події, вони мабуть, не дуже приємні по відношеню до добровольців, які захищають рідне місто. Хлопці заслуговують більшої поваги і уваги.

Що говорить влада
А ось така інформація з’явилася на сторінці ОВА у мережі ФБ, коли ми готували номер до здачі у друкарню.
Актуальні питання добровольчих формувань територіальних громад розглядали під час засідання громадської ради при Сумській обласній державній адміністрації за участю начальника Сумської ОВА Володимира Артюха. Основним питанням, з яким представники ДФТГ звернулися до очільника області, було питання фінансового забезпечення добровольців.
Володимир Артюх зазначив, що відповідно до чинного законодавства, на добровольців ДФТГ розповсюджується дія Статутів ЗСУ. Саме військове командування визначає бойові задачі ДФТГ. Щодо керівництва підрозділами добровольчих формувань, то до цього жодного відношення не мають ні очільник Сумської міської військової адміністрації, ні т.в.о міського голови обласного центру. Проте, відповідно до законодавства, мають забезпечувати фінансування та матеріально-технічне оснащення.
«Кількість добровольчих формувань у громаді визначає командувач ТРО ЗСУ, залежно від ситуації та проведеної оцінки обстановки дій ворога, – зазначив очільник Сумщини. – До речі, за останні роки кількість підрозділів ДФТГ двічі намагалися зменшити, я особисто своїми зверненнями до начальника Генерального штабу і до командувача ТРО не допустив цього. Наша позиція чітка – усі добровольчі формування потрібні для виконання задач з оборони міста Суми і Сумського району». Начальник Сумської ОВА підкреслив, що Сумська ОВА все робить для того, щоб вони були навчені, забезпечені і виконували відповідні бойові задачі.
Щодо фінансування ДФТГ, то згідно із законодавством, є три джерела: державний бюджет, місцевий бюджет та інші джерела фінансування. Державний бюджет наразі спрямований на оборонну галузь та Збройні Сили України. Тому кошти з державного бюджету на ДФТГ не виділяються. Що стосується місцевого бюджету, то виділені кошти не забезпечать 100-відсоткове фінансування всіх добровольців. Робити наразі перерозподіл з інших соціальних програм, в умовах коли дохідна частина бюджету не виконана на 24 млн грн, неможливо, не порушивши соціальних гарантій лікарів, педагогів.
Тому Сумська міська військова адміністрація запропонувала фінансувати та харчувати тих добровольців, які виконують бойові завдання по розпорядженню командирів бойових підрозділів ЗСУ, виділяти пальне та інші матеріально-технічні засоби на автотранспорт, який використовується для виконання бойових завдань. Командири ДФТГ мають до понеділка подати в Сумську міську військову адміністрацію документи і звіти про чергування представників добровольчих формувань і, відповідно до цих звітів, заборгованість буде погашено.
«Ми цінуємо наших добровольців і впевнені, що вони виконають завдання по обороні міста Суми та області. Їх внесок у Перемогу неоціненний. Дякую кожному, хто виходить на бойові чергування і допомагає боротися з ворогом», – сказав Володимир Артюх.

Анатолій Поляченко, Панорама, №39-2024