Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

У Сумах презентували книгу військових письменників «#Голоси»

9

Презентація відбувалась у читальному залі Сумської публічної бібліотеки ім. Т. Г. Шевченка. Книга є збіркою літературних творів, які народжувались безпосередньо на війні, що зараз триває, тобто це зразок сучасної, так би мовити, мілітарної літератури. Всі автори – учасники бойових дій.

Про проєкт «#Голоси» розповідала голова Всеукраїнського форуму військових письменників і директорка Львівської обласної бібліотеки для юнацтва Тетяна ПИЛИПЕЦЬ. За її словами, було страшно, що твори, написані в окопах, будуть розпорошені і згодом деякі з них забуті. Тому видання подібної антології є справою актуальною.

Вже тисячі примірників збірки розійшлись по бібліотеках України, до того ж тепер на черзі ще новий проєкт. За словами пані Тетяни, тепер «#Голоси» презентовано у всіх обласних центрах України, за виключенням тимчасово окупованих територій. У зустрічі взяли участь два автори, твори яких увійшли до збірки – Рустам ДМИТРУК і Віктор ЯНКЕВИЧ. Обидва мають неабияке довоєнне літературне надбання, видані книжки, про що вони розповіли між іншим. А воїнами обидва чоловіки стали в перші дні повномасштабної агресії, добровільно – про це вони також розповідали, і спостерігається в діях двох різних письменників-інтелігентів дещо спільне. Ми б визначили цей алгоритм так: дізнався про напад – попрощався з рідними – військомат – війна. Ці люди розповідали про те, як воно пишеться на війні і про саму війну, звичайно, читали деякі зі своїх творів. У зустрічі також взяли участь сумські поети Олександр ДЕРБІЛОВ (Дерба) і Віктор КУЗЬМЕНКО. Віктор Кузьменко — людина, відома по документальному фільму “Суми. Ми дали їм під дих”. Це той самий чоловік, який у найекстремальніші і непевні дні щовечора, стоячи на балконі, грав гімн України. Пан Віктор презентував на зустрічі свою збірку “З любов’ю до України”, а також порадував учасників музикою, виконавши соло на трубі для бадьорості і оптимізму.
Сама зустріч взагалі вийшла досить оптимістичною, не зважаючи на відомі обставини. Письменники казали, що після перемоги планують творити далі. А презентовану збірку можна знайти у Сумській публічній бібліотеці ім Т. Г, Шевченка, нею відразу ж почали активно цікавитися читачі.