Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Суми під обстрілами

1,241

Вже місяць, як сумчани майже щоночі прокидаються від вибухів, гадаючи, куди ворожий снаряд потрапив цього разу, і чи цього разу “пощастило” і обійшлося без жертв. Звісно, обласний центр потерпає від повітряних атак значно менше, ніж населені пункти, які знаходяться ближче до кордону з росією, але без руйнувань, поранених і загиблих, на жаль, не обходиться.

Вбивство на світанку
8 вересня близько четвертої ранку у Сумах пролунала серія вибухів: ворог завдав авіаудар по місту. Вже за годину військова адміністрація повідомила, що росіянці скинули на один з дачних масивів обласного центру КАБи. На місце події негайно виїхали усі екстрені служби. Першими, як завжди, до роботи приступили рятувальні бригади ДСНС Сумщини. Саме вони оперативно ліквідували пожежу, яка в результаті атаки виникла в дачному будинку. Поряд з епіцентром горіння співробітники ДСНС виявили тіла двох загиблих людей. Це були господарі обійстя, як пізніше з’ясувалося, подружня пара Микола Іванович (77 років) і Тетяна Петрівна (79), які мешкали тут постійно. Також з будинку поряд постраждало четверо осіб, серед яких 2-річна дівчинка та 8-річний хлопчик.
Будинок, у якому проживало подружжя, що загинуло, зруйнований вщент. Пошкоджено 32 будівлі, з них житлових будинків — два, садових – 30 (значні пошкодження). Також пошкоджено чотири приватні автівки. З мешканцями, чиє майно постраждало, працюють працівники Оперативного штабу: надають консультації, оформлюють документи на виплати тощо.

Атака на освіту
3 вересня о 21:34 КАБом росія завдала удару по м. Суми. Прильот стався у навчальний корпус Сумського державного університету. Це був звичайний цивільний навчальний корпус, де працювали кафедри патанатомії й громадського здоров’я, кафедра електроенергетики й кафедра комп’ютерної механіки.
Зважаючи на пізній час, у будівлі, окрім охоронця, нікого не було. Саме тому обійшлося без жертв. Охоронець зазнав незначних поранень, йому на місці надали медичну допомогу.
64-річному охоронцю Ігорю САБУРОВУ 64 роки. Останні 7 років він працює охоронцем в університеті. Аби вибратися з напівзруйнованого приміщення, йому довелося вилазити через вікно підвального приміщення.
Те, що частина чотирьох поверхового М-корпусу СумДУ зруйнована, було зрозуміло у перші секунди після удару. А от руйнування в середині будівлі почали оглядати вже на наступний ранок. Лише за попередніми даними від СМР, у результаті атаки пошкоджено шість будівель, п’ять з яких нежитлові (одна належить СумДУ, частково зруйнована; чотири – КП «Електроавтотранс», яке знаходиться якраз навпроти місця удару), один – гуртожиток. Ремонту потребують 61 вікно, 5 кв. м. покрівлі, фасад двох будівель потребує підшиву.
Це вже другий освітній заклад у Сумах, по якому росія завдала удару, починаючи з 1 вересня 2024р.
1 вересня 2024р. о 20:48 у Повітряних силах ЗСУ попереджають про ракету на місто, а вже за хвилину у Сумах лунає вибух. Ракета влучила в один із спальних мікрорайонів міста, а основний удар прийшовся на Центр соціально-психологічної реабілітації дітей та дитячий будинок. Удар був такої сили, що від нього здригнулося майже усе місто. І лише якимось дивом у той вечір обійшлося без людських жертв.
За інформацією штабу з ліквідації наслідків НС , 1 вересня 2024 р., в результаті ракетної атаки поранень різного ступеня важкості зазнали 20 людей, серед яких семеро дітей від 7 до 17 років. Станом на 9 вересня у лікарнях на стаціонарному лікуванні залишаються один дорослий та троє дітей.
Зруйновано 2-поверхову будівлю Сумського центру соціально-психологічної реабілітації дітей області, пошкоджено сусідню 2-поверхову будівлю ДНЗ № 23 «Золотий ключик», пошкоджень зазнали 14 багатоповерхівок (сім на вул. Сумської тероборони та стільки ж на вул. Романа Атаманюка). Зруйнованих приватних осель того вечора немає, а серед пошкоджень, в основному, вибиті вікна і двері, пошкоджені балкони та автівки.
Але минулого тижня не лише центр Сумської територіальної громади потерпав від ворожих обстрілів. Населені пункти старостинських округів також потрапили під ворожий вогонь.

Руйнування у старостатах
Так, вночі 6 вересня росіяни завдали удару по одному з населених пунктів Піщанського старостинського округу. Наслідком є пошкодження житлових і господарських споруд у 7 домогосподарствах. Травмованих цивільних немає.
Тієї ж ночі село Кононенкове Степанівської громади також було атаковане рашистами з неба. Ворожий снаряд був збитий, але без втрат не обійшлося: пошкоджено 10 будинків мирних жителів. Цивільні мешканці громади не постраждали.
А 8 вересня близько 13 години росіяни обстріляли село Стецьківка Сумської громади із РСЗВ. Внаслідок атаки 14-річний хлопець дістав поранення плеча, допомогу йому медики надали на місці, а от іншого пораненого місцевого 35-річного мешканця доставили до лікарні. Пошкоджень зазнав також місцевий магазин.

Альона Касаткіна, Панорама, №37-2024