Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Минулого тижня росіяни вбили 14-річного хлопця

1,005

Субота 27 липня стала жахом для жителів Глухова – внаслідок обстрілів центру міста з «Градів» загинув 14-річний юнак, більше десяти людей отримали поранення, кілька людей досі знаходяться у реанімації, є численні руйнування. Також на минулому тижні росіяни обстріляли Шостку, Конотоп та Білопілля – без жертв, але пошкодили об’єкти критичної інфраструктури, житлові будинки, адміністративні будівлі, лінії електропередач та газові мережі.

Трагедія у Глухові
Сонячний вихідний день, субота 27 липня. У центрі Глухова багатолюдно, на майданчиках розважаються діти, у дорослих свої справи. Але миттєво сонячний день перетворюється на жахіття – російські виродки починають обстрілювати центр мирного місто з «Градів». В обласній військовій адміністрації повідомили, що місто обстріляли з реактивних систем залпового вогню, було зафіксовано 12 вибухів. Голова Глухівської громади Надія ВАЙЛО зазначила, що є поранені люди та руйнування інфраструктури, виникла пожежа, яку співробітники ДСНС оперативно загасили. Пізніше стало відомо, що за медичною допомогою звернулися 14 людей, семеро з них – діти. Постраждалі мають травми різних ступенів важкості, їм надається медична допомога, двоє з них – у важкому стані. Через деякий час приходить жахлива звістка – 14-річний юнак помер від отриманих поранень. 28 липня Єгора, якому через два тижні мало виповнитися 15, поховали у рідному місті.
Станом на 28 липня дві людини перебували у реанімації місцевої лікарні, одну жінку перевели до хірургічного відділення. Про це «Суспільному» повідомила директорка Глухівської міської лікарні Валентина БАРАХОВИЧ.
“Одну жінку перевели у хірургічне відділення, її стан стабільний. А ще дві людини перебувають у реанімаційному відділенні. Чоловік у тяжкому стані, а жінка вже краще”, – говорить вона.
Заступник міського голови Олексій ТКАЧЕНКО розповів, що внаслідок обстрілу у місті є багато руйнувань: «Постраждали адміністративні будівлі, п’ятиповерхівки, десь відсотків 30-40 вікон повилітало, є по хлібокомбінату влучання, по Державному університету. Є декілька пошкоджених приватних будинків. Були пошкоджені газові мережі, електричні. Слава Богу, газопостачання в місті є у всіх будівлях, так само і з електрикою”.

Обстріл Шостки
В ніч на 23 липня росіяни завдали авіаційного удару по об’єктах критичної інфраструктури Шосткинської громади. Дякувати Богу, обійшлося без жертв.
Міський голова Шостки Микола НОГА повідомив, що громаду вночі 8 разів обстрілювали безпілотниками. Зруйновані ряд об‘єктів критичної інфраструктури, більша частина міста залишилась без води і електроенергії. У Міненерго написали, що в Сумській області була здійснена атака БПЛА на енергетичний об’єкт, що призвело до знеструмлення кількох підстанцій та приєднаних до них споживачів у Сумській і Чернігівській областях. Споживачів частково заживили за резервною схемою.
За даними Повітряних сил ЗСУ, росіяни атакували керованою авіаційною ракетою Х-69 із повітряного простору курської області та 8-ма ударними БпЛА типу “Shahed” також із курського напрямку. ППО збили 7 безпілотників, а ракета не досягла своєї цілі. Нагадаю, що 21 липня росіяни двічі обстрілювала Шостку. Тоді, за даними міського голови Шостки Миколи Ноги, російські безпілотники зруйнували два об‘єкти теплозабезпечення, пошкоджено два житлові будинки та ряд приміщень соціального значення.
Наразі у Шостці тривають відновлювальні роботи, працюють мобільні електростанції та Пункти Незламності, працюють гуманітарні організації, які допомагають з відновленням житла та продуктами.
Микола Нога також зазначив, що повністю відновити зруйновані об’єкти критичної інфраструктури заплановано до 1 жовтня, причому питання відновлення об’єктів вирішується на рівні Міністерства енергетики України. «Кілька трансформаторних підстанцій зруйновано повністю. Працюють комісії, які будуть визначати, де ставить обладнання, якої потужності трансформаторні підстанції, і як їх запитувати, в яку систему енергозабезпечення нашої громади. Ми домовились про розгляд питання у Міністерстві енергетики України, узгодили, яку допомогу вони зможуть надати, що ми візьмемо на себе, чим допоможе обласна адміністрація. Таким чином, загальними зусиллями будемо намагатися ліквідувати серйозні наслідки руйнувань. Дякую всім, хто бере участь у відновлені», – говорить очільник міста.

Мети не досягли
Субота 27 липня видалася неспокійною і для жителів Білопілля. Їх місто вдень росіяни знову обстріляли з «Градів». Били по центру міста та по околицях. На щастя, цього разу обійшлося без людських жертв, але є пошкоджені будинки та лінія електропостачання, також сталося загорання сухої рослинності. “Били “Градами”. Зокрема по приватних житлових будинках”, – говорить голова громади Юрій ЗАРКО.
А на початку тижня 22 липня росіяни вдень нанесли ракетний удар по Конотопу. За попередніми даними, цілились у одне з підприємств міста, але своєї мети їм досягти не вдалося, також обійшлося без жертв та руйнувань.

Анатолій Поляченко, Панорама, №31-2024