Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

На Сумщині перевіряють ефективність використання коштів на будівництві фортифікаційних споруд

179

Відповідно до розпорядження начальника Сумської ОВА Володимира АРТЮХА, його заступниця Олена БОЙКО призначена новою головою робочої групи “Прозорість і підзвітність”. Нагадаємо, РГ “Прозорість і підзвітність”, яку тоді очолила Марія ЗОНОВА, була створена при СОВА наприкінці жовтня 2023 р.

Нова голова групи вже провела засідання і дещо переорієнтувала роботу своїх підлеглих. Так, за словами пані Бойко, основна увага групи буде зосереджена на проєктах, які реалізуються за кошти державного та місцевих бюджетів, а також на проєктах, що фінансуються іноземними донорами. Особливий акцент зроблено на контролі робіт з фортифікації. Група буде оперативно реагувати на будь-які підозри щодо корупційних правопорушень або неефективного використання публічних коштів.
Нещодавно до Сумської обласної військової адміністрації надійшло два звернення – від Бюро економічної безпеки та Державного бюро розслідувань, які стосуються реалізації проєктів з будівництва фортифікаційних споруд. Правоохоронці повідомляють, що виявили факти можливих порушень у закупівлі будівельних матеріалів низкою підрядних організацій, які працюють на будівництві фортифікацій.

Перевірки ще тривають, але вже є перші результати. Деякі розбіжності і зауваження члени ПП таки виявили, але вони здебільшого стосуються оформлення документації: підрядником не було надано підтвердження відряджень, проживання та перевезення працівників; додаткові роботи, які виникли під час будівництва, оформлені неналежним чином.

У перевірки були і позитивні висновки. “Після моніторингу цін на будівельні матеріали через мережу інтернет і у звіті від Торгово-промислової палати, ціни на матеріали відповідали ринковим, а деякі і дешевші (можливо, через оптові закупівлі), – підкреслила Олена Бойко. – Хочу зауважити на тому, що оплата проводиться тільки в межах фактично виконаних робіт і за документально підтвердженими цінами, що, до речі, запобігло перевитраті бюджетних коштів на понад 1 млн грн».
У поле зору групи ПП потрапили також і вже завершені проєкти. Серед них два у Чернеччинській громаді та будівництво за держсубвенцію укриттів у Шосткинській громаді і зведення коштом міжнародних донорів очисних споруд у Тростянецькій громаді. Серед незавершених, зокрема, реконструкція Охтирської ТЕЦ.

Нагадаємо, місяць тому військова адміністрація повідомляла про зведення додаткових оборонних рубежів в області завдяки заощадженим бюджетним коштам на попередніх будівництвах