Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

З Сумщини евакуювали вже 21 тисячу громадян

101

З 20-кілометрової зони прикордоння Сумщини триває евакуація та вводяться певні обмеження. “21 тис. мешканців вже евакуйовано, ще 25 тисяч – можуть розраховувати на це”, – повідомив міністр МВС Ігор Клименко. Голова МВС зазначив, що мешканців Сумщини везуть в безпечні, віддалені від кордону, територіальні громади області. Також підготовлені місця у сусідніх областях – Київській та Полтавській.

«Це будинки відпочинку, інші заклади, які погоджені МВА. Частина людей їде до родичів по території України, географія досить широка. Люди мають відповідний статус, який дозволяє державі виплачувати їм допомогу та забезпечувати матеріалами першої необхідності”, – додав міністр.

Третій тиждень триває операція ЗСУ у курській області рф. Починаючи від 6 серпня 2024 р. ворожі повітряні атаки на прикордонні з курщиною громади Сумської області значно збільшилися. Водночас за даними СОВА, ворог дещо змінив види зброї, якою атакує наше прикордоння. Так, за словами голова Сумської ОВА Володимира АРТЮХА, фіксується збільшення кількості авіаударів КАБами по області, а от кількість обстрілів з інших видів озброєння з території рф значно знизилась.

Від щоденних і навіть щогодинних атак бомбами потерпають мешканці 4 з 5 районів Сумщини: Сумський, Конотопський, Шосткинський і Охтирський. Відносно тихо зараз лише у Роменському районі.. При цьому 90% втрат маємо саме внаслідок застосування авіабомб.

З огляду на те, що найближче прикордоння стало фактично зоною бойових дій, було ухвалено рішення про розширення географії евакуації на Сумщині: з 5-км зони, звідки евакуація триває вже понад рік, аж до 20-км зони. Кількість людей, які прийняли рішення виїздити з небезпечної зони, значно зросла.

За даними СОВА, лише із 6 серпня загинуло 4 жителів області, понад 20 – зазнали поранень

Минулого тижня на Сумщині з робочим візитом перебував Міністр внутрішніх справ України Ігор КЛИМЕНКО, який запевнив, що евакуація проводиться організовано у взаємодії з поліцією, ДСНС, під супроводом і за сприяння ЗСУ. З прикордоння вже евакуйовано понад 60% населення.

Наразі обов’язкова евакуація триває із 23 населених прикордоння з курщиною.
Дізнатися про час і місце евакуації можна у керівника громади або ж старости населеного пункту.
Також з приводу евакуації звертайтесь за телефонами: 095 3864306 (з 9 до 17), 0506507083, (0542) 77-96-77 (цілодобово).
Необхідну інформацію щодо маршрутів руху, місць для тимчасового перебування та отримання першої допомоги також можна дізнатись, зателефонувавши на гарячу лінію Мінінтеграції за телефоном 1548.

«Сьогодні території у 20-км зоні — це тиловий оборонний рубіж наших військ, — зазначив Головнокомандувач Збройних Сил України Олександр СИРСЬКИЙ. – До цих територій буде обмежений доступ. Представники сил оборони будуть контролювати в’їзд до визначених ділянок прикордоння». Це означає, що у 20-кілометровій зоні ввели обмеження на пересування цивільних громадян. Допуск осіб на зазначену територію здійснюється за паспортами громадян України з відповідною відміткою про реєстрацію проживання у цій зоні.