Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Скільки коштує продуктова корзина у Сумах

257

Протягом останнього часу ціни на продукти у Сумах після майже річної стабільності знову поповзли вгору. За даними Держстату, рівень інфляції зріс до 4,8% в річному вимірі. Основна причина подорожчання товарів зараз — підняття комунальних тарифів та цін на пальне.

Ми прожили вже два місяці за новими тарифами на електроенергію. А якщо відвертіше, то в умовах подорожчання для нас геть усіх комунальних послуг. Звичайно, це викликало дуже несприятливі прогнози щодо цін на продукти харчування, адже зрозуміло, що для виробництва будь-чого їстівного у технічно розвинутому суспільстві використовується електрика. Аби дізнатись, чи сталось з цінами щось радикальне, ми провели чергову “базарну екскурсію” з оглядом і деякими порівняннями.
Центральний ринок нашого міста ми відвідали в перші дні серпня, отже маємо надію, що ціни, які сформувались на цей час, істотно не зміняться принаймні до початку осені. Втім, нічого неможливого немає, а ціни на продукти харчування наводимо за фактом і по групах товарів.

Овочі-фрукти
Здавалося б, для рослинної продукції серпень є часом найбільшої доступності та популярності, та, як виявилось, не по всіх позиціях однаково. Наприклад, КАРТОПЛЯ – є цілком доступна, по 25 грн/кг, але зустрічали ми й дорогувату – по 40 грн/кг. Різницю продавці поясняють сортами і якістю, та на те вони й продавці. Далі за списком ЦИБУЛЯ РІПЧАСТА – 30-35 грн/кг. Теж таки нічогенько собі. Далі без коментарів: КАПУСТА – 35 грн/кг, МОРКВА – 35 грн/кг, КАБАЧКИ – 30-40 грн/кг, БАКЛАЖАНИ – 30-40 грн/кг, ОГІРКИ – 25 грн/кг. Окремо в цьому переліку відзначимо ПОМІДОРИ, бо розбіг цін на них найбільший: від 25 до 130 грн/кг. Тут ціна залежить від того, звідки помідор приїхав, в яких умовах ріс, ну і хто продає, звичайно. Зупинимося окремо на таких, начебто, не дуже принципових, але насправді важливих продуктах, як кріп, петрушка, базілік та всіляка інша “зелена травичка”. Ще в липні невеликий “віничок” будь-якої зелені можна було купити за 8-10 грн. Тепер менш, ніж по 20 грн ми не знайшли. А є і по 30 і по 40. Залежно від того, яка саме травичка і який пучечок. На грами таке не важать, орієнтують покупця на товарний вигляд і розмір “букета”. Здається, коли б ще наїстись такого досхочу, як не влітку, та ось вона, підступність вегетаріанства!

Щодо фруктів, то найрентабельнішими з них нам здаються ЯБЛУКА – 20-25 грн/кг. Це вже наші, справжні, сумські. Якість можна знайти відмінну і сорти на будь-який смак. АБРИКОСИ продаються трохи дорожче, але за дуже різними цінами, тож не будемо визначати якусь середню. Це теж продукт наш, місцевий і саме тепер є сезон. Персики, виноград та інші екзотичні речі теж присутні, але зупинятись на них окремо не будемо. З привозної продукції в цьому переліку обираємо найпопулярніше: КАВУН – 15 грн/кг і ДИНІ – 35-40 грн/ кг. Ось що пропонують нам наразі сади-городи.
Окремо – про досить актуальний продукт ЯЙЦЕ КУРЯЧЕ. Ціна тримається стабільно: 22-30 грн/десяток.

Про бакалію – стисло і найголовніше
РИС – 76-86 грн/ кг, є й дорожчий, але це вже найкрутішого гатунку, ГРЕЧКА – 22-26 грн/ кг, ОВЕС: суцільний – 35 грн/кг, а пластівцями – 24 грн/кг. МАКАРОНИ з найпростіших – 23 грн/ кг, але є й локшина по 18 грн/кг. І найнеприємніше – відчутно “стрибнув” ЦУКОР – 34 грн/кг. Менше його споживати треба, здоровіші будемо. І на консервацію – по мінімуму, і на оте “самжене”!

Молочний павільйон
Про молокопродукти розповімо також дуже стисло. МОЛОКО – 30 грн/ л. Як було, так і лишилось. Проте сметана тепер – 80 грн за півлітрову баночку. (Нагадаємо, що в червні було лише 50 грн). ТВОРОГ – 170-180 грн/кг. Такі зміни. Можливо так тому, що електрика подорожчала, а може і в корови життя складне, то й ціна на молоко ще підтягнеться. Розповідаємо тільки про продукцію, яка виробляється власноруч нашими селянами, десь неподалік. До молокопродуктів належать ще сири, йогурти – але це вже фабричне виробництво, часто – імпорт, там зміни ще не так помітні, але вони не забаряться, на нашу думку.

Сало-м’ясо
Це таке, що не кожен з нас вживає щодня і по багато, але ж сумно жити “вимушеним веганом”. Найстабільніший продукт на сумському ринку – САЛО. Масштаб цін тримається від 85 до 220 грн/кг, але ж підкреслимо, що дешевше не є автоматично гірше. Багато що залежить від товарного вигляду, способу обробки, та й просто від “бізнес-репутації” продавця, як і в молочному павільйоні, до речі. СВИНИНА тримається в межах 150 – 180 грн, ТЕЛЯТИНА – трохи дорожча – 180-200 грн/кг. Для повної картини згадаємо ще кілька “м’ясних” позицій. РЕБРО СВИНЯЧЕ – 180 грн/кг, ОКОРОК – 160 грн/кг, ФАРШ (різний) – 180-200 грн/кг. Як бачимо, тут суттєвих змін поки що немає.

Важко робити якісь загальні висновки і передбачення, але ми розповіли про те, що побачили. Перелік харчових продуктів першої необхідності, звичайно, є ширшим і охопити все неможливо. Аби обмежити оптимізм, нагадаємо, що обережно, по копійчині дорожчає звичайний хліб, а теж щоденний продукт – олія, поки що тримається приблизно на стабільному рівні, як на ринку, так і в магазинах. Нагадаємо, що подорожчання цукру також бувало сезонним і таке ми спостерігали роками. Та якось пристосовувались до нових реалій, навіть реалії підлаштовували під себе. Тож життя триває.