Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Хворі на туберкульоз мешканці Сумщини отримують безкоштовні консультації психолога

52

На Сумщині психологиня громадської організації «Клуб «Шанс» Ганна Овруцька проводить безкоштовні консультації для людей, які хворіють на туберкульоз і перебувають під супроводом соціальних працівників.

Враховуючи, що лікування туберкульозу складне та довготривале — від чотирьох місяців до понад рік залежно від форми хвороби — основна задача роботи психолога з пацієнтом — безпечно пройти прийняття діагнозу, знайти мотивацію до лікування та покращити психоемоційний стан.

Консультації відбуваються онлайн, аби забезпечити доступ до психологічної підтримки для пацієнтів із віддалених або малих населених пунктах Сумщини. На одного клієнта передбачається 12 сесій — по одній на тиждень.

«Спершу ми знайомимося, клієнт розповідає, що б він хотів отримати від цієї роботи, яким є його бачення наших розмов. Потім ми обираємо зручний день і час, коли будуть відбуватися консультації. Проте, я завжди підкреслюю, що в критичний момент клієнт може написати чи подзвонити мені поза встановленим графіком», — розповідає Ганна Овруцька.

Окрім допомоги на шляху до прийняття хвороби, задача психологині — проходити з клієнтами супутні виклики, пов’язані з війною, побутом чи роботою. Також на заняттях присутня психоедукація, коли психолог надає людині інформацію про психологічне здоров’я, психологічні проблеми та їхні наслідки.

Наразі по 12 консультацій у Ганни пройшли чотири клієнти з Сумщини, ще одна людина залишається на терапії. Середній вік отримувачів послуг — від 30 років, найстарший — 70, у більшості хворих це перший у житті досвід роботи з психологом.

Робота психолога з хворими на туберкульоз стала можливою в рамках проєкту «Профілактика, покращення діагностики, супровід лікування соціально значущих захворювань у Сумській області» за фінансуванням БО «100 Відсотків Життя», який реалізує СОГО «Клуб «Шанс», співпрацюючи з медичним закладом КНП СОР «Регіональний клінічний фтизіопульмонологічний медичний центр».