Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

У бюджеті Сумської ТГ на 2024 рік виділено понад 147 мільйонів на укриття

58

Як повідомляють в Управлінні муніципальної безпеки СМР, станом на кінець квітня 2024 р. фонд захисних споруд Сумської громади становить 349 об’єктів: 99 сховищ, 27 протирадіаційних укриттів, 223 найпростіших. До цього переліку віднесені об’єкти усіх форм власності – державні, комунальні та приватні. Якби усі наявні фізично укриття були відремонтовані, то вони б могли вмістити майже 106 тисяч містян. А з огляду на те, що станом на 1 травня 2024 р. відремонтовані та введені в експлуатацію лише 234 захисні споруди, кількість людей, які зможуть потрапити в сховище значно менша. Укриття, які вже є, розраховані на 69 тисяч місць, а у місті проживає приблизно 274 тис. жителів. Отже, приблизно чверть людей зможуть укритися в сховищах.
Ще одна з проблем – це нерівномірне розміщення укриттів. У густонаселених 11-12 мікрорайонах їх майже немає. Цю проблему зараз, за словами керівника Управління муніципальної безпеки СМР Віталія ДЕЙНИЧЕНКА, намагаються вирішити. Зараз розглядається питання виділення коштів на проєктування та будівництво трьох захисних споруд подвійного призначення. Ці об’єкти, покликані забезпечити безпечний прихисток для мешканців міста у разі виникнення надзвичайних ситуацій, мають суттєве значення для загальної безпеки та стійкості громади. До переліку об’єктів, що розглядаються для будівництва, входять два підземні паркінги: один на вулиці Івана Сірка, а другий на вулиці Матюшенка. За розрахунками, кожен з них зможе вмістити до 8 300 людей. Ці паркінги, окрім основної функції, можуть слугувати надійним укриттям у разі виникнення загрози. Найпростіше укриття під Театральною площею розраховане на 2 500 людей.

Влада Сум намагається домогтися, аби підземний перехід біля фонтану «Садко» визнали найпростішим укриттям

Зараз у Сумах у стадії ремонтів знаходяться 30 захисних споруд загальною місткістю майже 9 тисяч осіб. У 4 з них виконується поточний ремонт, ще у 26 – капітальні. По 4 об’єктах проводяться тендери, для 17 об’єктів розробляється проєктно-кошторисна документація.
З пропозицією побудувати укриття на своїх об’єктах власним коштом і отримати за це компенсацію, до власників великих торговельних центрів звернулася Сумська МВА.
Також замислилися в місті і над зведенням модульних укриттів. Категорично проти таких споруд представники ДСНС, які наголошують, що в жодному регіоні України подібні сховища не пройшли сертифікацію і не можуть бути введені в експлуатацію – на них не існує ДБН та ДСТУ.

Альона Касаткіна, Панорама, №19-2024