Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

На Сумщині закрили сміттєвий полігон

363

Опломбували контрольно-пропускний пункт полігону складування твердих побутових відходів на території колишньої Пустовійтівської сільської ради Роменського району і заборонили вивіз туди твердого сміття спеціалісти Державної екологічної інспекції у Сумській області

Про причини таких дій розповідають у Держекоінспекції у Сумській області.

Полігон, розташований на земельній ділянці на відстані 10 км від міста Ромни та 2 км від автодороги Суми-Ромни, понад 11 років незаконно використовується для захоронення ТПВ попри рішення про повну заборону його експлуатації, яку виніс Головний державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Сумської області у 2013 році.

Ґрунтуючись на результатах численних перевірок Роменської міської ради, зокрема й Управління ЖКГ, яке є надавачем послуг із збирання, вивезення, розміщення, захоронення твердих побутових відходів і за умовами договору зобов’язане утримувати в належному санітарному стані полігон для складування ТПВ на території Пустовійтівської сільської ради Роменського району, у ході яких факти експлуатації зазначеного полігону з численними порушеннями були підтверджені і протягом 5 років усунуті не були, Інспекція у 2020 році звернулась із позовом до Сумського окружного адміністративного суду.

Позовні вимоги Інспекції:
✔️застосувати заходи реагування у сфері державного нагляду (контролю) до управління ЖКГ Роменської міської ради у вигляді повної заборони експлуатації полігону складування ТПВ та
✔️зобов’язати Державну екологічну інспекцію у Сумській області здійснити опломбування контрольно-пропускного пункту полігону складування твердих побутових відходів на території Пустовійтівської сільської ради Роменського району Сумської області суд задовольнив у повному обсязі.

На виконання Рішення суду, що набрало законної сили 03.03.2021 р., опломбування КПП полігону проводиться Інспекцією вже не вперше. Проте ні систематичне притягнення посадових осіб до відповідальності, ні Рішення суду, ні опломбований в’їзд на полігон не зупиняє роменську владу та комунальників продовжувати порушувати вимоги чинного законодавства.

Щобільше, багаторічне ігнорування Роменською міськрадою рішення про заборону та невжиття заходів щодо вирішення ситуації із видаленням відходів у громаді призвело до значного перевищення проєктної потужності полігону і засмічення земельних ділянок довкола полігону, що створює небезпеку як для довкілля, так і для життя і здоров’я людей.

На підставі заяв Інспекції до Роменського ВП ГУНП по факту умисного невиконання вище зазначеного рішення суду, було відкрите кримінальне провадження за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.382 КК України (невиконання судового рішення). Наразі, досудове розслідування триває.