У Сумах почали знижуватись ціни на овочі
Минув перший місяць літа, отже на часі поділитися враженнями від екскурсії нашим сумським селянським базаром з огляду на актуальну літню продукцію – перші в сезоні овочі та фрукти.
Відразу нагадаємо, що навесні ми мали прогнози вибухового подорожчання всієї рослинної продукції. Чинники визначались різні – війна, інфляція, не дуже добрі метеопрогнози тощо. Сказати правду, подорожчання таки відбулось, але нині, за нашими спостереженнями, ціни почали знижуватися. Не на все гуртом і не так швидко, як хотілося б, та тенденція є. Здавалося б, причини для оптимізму намітилися, та якщо порівняти середні ціни з середніми статками пересічного покупця, так воно виходить і не дуже радісно. Втім, нехай кожен робить власні висновки.
Вегетаріанський огляд
Надаємо перелік цін на найпопулярніші рослинні продукти станом на неділю, 25 червня на ринку Сум і для порівняння – середні поточні ціни по Україні за даними ресурсу 24tv.ua (Всі ціни подаються з розрахунку грн. за 1 кг.)
Суми В середньому по Україні
Картопля молода 45 47 – 50
Цибуля ріпчаста 65 57 – 70
Капуста 45 47-50
Морква 70 62 – 93
Огірки 40 – 50 69 – 90
Помідори 75 – 90 90 – 100
Перець солодкий 110 119
Отже, можна зробити висновок, що у нас, в Сумах справи на овочевому ринку не такі вже кепські. До речі, картоплю тогорічного врожаю можна вільно придбати по 5 грн за кг, дорогущу ріпчасту цибулю можна замінити молодою, зелененькою, яка продається невеличкими пучечками по 10 грн. Приблизно за таку ж ціну можна придбати кріп, петрушку та інші “салатні складові”. Ціни на макаронні вироби та основні види круп залишились без суттєвих змін, також доволі стабільно тримаються ціни на м’ясні продукти, тому про них ми поки не згадуємо..
Трішки розкоші
Додамо ще кілька позицій, які до цього порівняльного переліку не потрапили, але ж продукти ці користуються попитом. На сумському ринку кабачки продаються по 40 грн./ кг; баклажани – 130 грн./ кг, але їх поки що дуже мало. Тепер для прикладу кілька позицій “аристократичних”, це товар такий, що можна б і обійтись, але дуже охота. Собі, з зарплати чи пенсії, чи дітей-онуків пригостити. Полуниці — 70 – 80 грн./ кг; черешня – 90 – 120 грн./ кг – чим привабливіша, то дорожча, а дешева – так собі, абрикоси – 80 грн./ кг; кавуни – 65 грн./ кг. Тут можна ще згадати всілякі ківі, авокадо, гранати, але не будьмо занадто вимогливими до реальності.
Від Сум до Херсону
Досить погані передчуття викликав підрив Каховської ГЕС, який на початку червня вчинили росіянці. Мовляв, затопило половину Херсонщини, які там тепер ранні овочі-фрукти та кавуни! Виявляється, що не все так похмуро, принаймні, зі станом на ринку рослинної продукції. Про це висловився економіст Олег ПЕНДЗИН у своєму виступі на “Громадському радіо” 11 червня 2023. Він зазначив, що, попри вчинений окупантами теракт, не варто переглядати прогноз, згідно із яким ціни на овочі та фрукти не зменшаться у середині червня. «Так історично склалося, що алгоритм формування цін у 2022 році відбувався без присутності Херсонщини як місця, де до активної фази війни вироблялося 30 відсотків українських фруктів і овочів. Тобто вже у 2022-ому році сформували механізм формування цін, і як ми обходилися без того, що надходило з Херсону. Крім того, навіть виходячи з того, що велика кількість територій Херсонщини (правобережної — ред.) деокуповані, загальний обсяг вибухонебезпечного металу на полях є настільки великим, що, власне, чекати великого надходження овочів та фруктів з Херсонщини цього року не варто було», – зазначив Пендзин. За прогнозами економіста, ціни будуть знижуватися до другої декади червня, а потім зафіксуються на найнижчому рівні й залишатимуться приблизно такими протягом літа. Доведеться довіряти оптимізму фахівця. Але ж, хай там як, такої молодої картоплі й такої моркви ми не пригадуємо навіть з минулого, вже “повномасштабно-воєнного” літа. Та що ж, вік живи – вік навчайся, і попри все завжди матимеш, чому дивуватись. Побачимо ще кращі часи – кого треба – виженемо, землю підсушимо, розмінуємо і будем хазяйнувати на ній по-нормальному.
Олексій Сікорський, Панорама, №26-2023