Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Росіяни нищать цивільну інфраструктуру Сумщини та вбивають дітей

236

Протягом минулого тижня кожної доби у воєнних зведеннях з Сумської області говориться про поранення або й загибель мирних жителів. Повідомлення від 18 червня було особливо трагічним (хоча навряд чи можна тут говорити про такі категорії — більш чи менш, коли йдеться про загибель українців ) — у Білопіллі разом зі своїм татом під час російського обстрілу загинув чотирирічний хлопчик. Вони не встигли добігти до укриття лише кілька метрів…
А 13 червня внаслідок ворожої атаки загинули шість працівників філії «Свеське лісове господарство» Середино-Будської громади Шосткинського району. Того дня загалом повідомлялося про 21 вибух по південній околиці н.п. Стара Гута, відстань до державного кордону – 7 км. Обстріл відбувся о 13:15 – 14:20.
У автомобілі знаходилися лісничий Сергій Волков (48 років), помічник лісничого Іван Романченко (33 роки), майстри лісу Андрій Бураков ( 35 років), Олександр Глушенко (31 роки), Сергій Заболотний (33 роки), Андрій Михайленко (50 років).
За словами голови філії “Свеське лісове господарство” Олега ЗАКУСИЛА, лісівники рухались на автомобілі УАЗ по лісовій дорозі від с. Стара Гута до с. Голубівка ближче до кордону виконувати робоче завдання.
За версією, яку озвучили у Сумській ОВА, того дня лісники потрапили під артилерійський обстріл з боку росії. Саме ця версія є основною й у Сумської обласної прокуратури, яка здійснює процесуальне керівництво у досудовому розслідуванні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України) за фактом загибелі працівників філії «Свеське лісове господарство».
15 червня у всіх філіях ДП «Ліси України» був оголошений День жалоби у зв’язку з цією трагічною подією.
А вже 16 червня у ДП «Ліси України» озвучили дещо іншу версію загибелі своїх працівників: лісівники під час виконання робочого завдання натрапили на російську ДРГ, яка і розстріляла цивільних українців впритул.

 

З початку повномасштабного вторгнення росія вбила 10 дітей, які були мешканцями Сумської області: 1 дівчинку та 9 хлопчиків, ще 13 отримали поранення

Коментуючи події того дня для ТСН.ua, керівник філії “Свеське лісове господарство” Олег Закусило заявив: “Шестеро людей поїхали на таксацію (матеріальну оцінку лісу – r) лісових насаджень у прикордонний регіон. Така чисельність групи пояснюється тим, що фахівці хотіли якнайшвидше виконати поставлені завдання. Від військових було отримано дозвіл на проїзд і роботу. Спочатку ДРГ почала обстрілювати село, лісники це почули та вирішили виїхати з того місця, де знаходилися. На лісовій дорозі, як виявилося, була засідка ДРГ, яка їх розстріляла”.
Тіла загиблих мешканців Сумщини не давали винести з місця трагедії приблизно півтора дня. Там регулярно літав дрон, який і заважав це зробити. Наразі їх забрали, після усіх процесуальних дій загиблих лісників проведуть в останню путь.
Ницість і підлість ворога не знає меж. Кожного разу здається, що гірше не можна, але росіяни вкотре підтверджують, що для них немає нічого святого. Так, того ж 13 червня о п’ятій ранку російські терористи обстріляли дитячий будинок-інтернат у Білопільській громаді. За інформацією Білопільського міського голови Юрія ЗАРКА, ворог зі ствольної артилерії здійснив обстріл, коли підопічні інтернату ще спали. Внаслідок обстрілу сталося загоряння покрівлі актового залу інтернату. На щастя, загиблих та травмованих немає.

У закладі знаходилися 135 підопічних, які попри постійні обстріли Білопільської громади, були евакуйовані лише після прямої ворожої атаки.
Чому так, пояснює Олег КОВАЛЬ, заступник голови Сумської ОВА: “Проблема дійсно є. Перебування психоневрологічних хворих потребує особливого піклування і умов. Готового приміщення на сьогодні немає ні в області, ні по Україні. Тобто, немає відповідних умов. Зараз, за доручення голови СОВА Володимира АРТЮХА, шукаємо приміщення, аби перемістити таких людей і убезпечити наших громадян”.

 

Підопічних Білопільського інтернату почали евакуювати лише після прямого влучання у нього ворогом. Зараз усі вихованці знаходяться у безпечних місцях

Росіяни гатять з артилерії та мінометів по Сумській області щодня ось уже протягом року. Іноді такі атаки проходять без жертв і потерпілих, а іноді, на жаль, ні.
Так сталося і 15 червня. Внаслідок мінометного обстрілу окупантами Шосткинської громади на Сумщині було поранено трьох дітей. Унаслідок мінометного обстрілу с. Білокопитове Глухівської громади троє хлопчиків – 9, 10 та 12 років, які перебували на вулиці, отримали осколкові поранення та акубаротравми. Дітям надано медичну допомогу, загрози життю вже немає. За процесуального керівництва Шосткинської окружної прокуратури проводиться досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України).
А 18 червня страшне лихо сталося у Білопіллі. Тато, старший лейтенант поліції, разом зі своїм чотирирічним сином пішли до магазину. В цей час розпочався обстріл центру міста. “Якраз проходив батько з сином. І буквально в трьох метрах від них прилетів снаряд. Вони просто бігли в укриття і буквально не добігли 5 метрів. Батько на місці загинув, дитину не встигли довезти до лікарні, померла на руках”, – розповів очільник громади Юрій Зарко.

 

Ярослава Максимова, Панорама, №25-2023