Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Суми втратили навчальний заклад

29,945

Суми залишилися без одного зі своїх досить великих навчальних закладів, у якому отримували освіту школярі старших класів з усієї області. Державний ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою “Кадетський корпус” ім. І. Харитоненка з 1 вересня розташовується і працює у місті Хмельницький, куди навчальний заклад було перенесено всупереч бажанням учнів, батьків та педагогічного складу “кадетки”.

Розмови про те, що ліцей планують перевести у інше місто, почалися серед батьків і працівників у квітні 2022 р. Нагадаємо, що під час окупації Сумської області рашистами, корпус навчального закладу був пошкоджений вибуховою хвилею від снаряду, який прилетів на територію колишнього артучилища. Саме це і стало приводом для Держприкордонслужби, аби запустити процес переносу ліцею з Сум до Хмельницького.

23 квітня під стінами Кадетського корпусу батьки учнів та педсклад організували мітинг, аби зашкодити працівникам прикордонного загону вантажити майно ліцею для вивезення на нове місце.
Державна прикордонна служба так прокоментувала ситуацію з переїздом у соцмережі: “Задля безпеки Держприкордонслужба змінює дислокацію ліцею, де навчалося майже 400 підлітків, з Сум. Рішення про зміну дислокації ліцею на період воєнного стану та з метою убезпечення особового складу прийняте керівництвом Державної прикордонної служби України. З міркувань безпеки наказ про зміну дислокації було видано після припинення активних бойових дій поблизу Сум”.

Кадетський корпус був створений у м. Суми у 2012 р. На початок 2022 р. року в ліцеї навчалося 400 ліцеїстів і працювало 250 співробітників

Батьки і колектив закладу протягом цих місяців неодноразово зверталися до сумської місцевої, обласної влади та військової адміністрації. Попри усі завіряння, спочатку про те, що ліцей нікуди не переведуть, пізніше, що ліцей перевезуть фізично, а юридично він залишиться у м. Суми і повернеться сюди після війни, з 1 вересня Ліцей-інтернат з посиленою військово-фізичною підготовкою “Кадетський корпус” прийняв учнів у м. Хмельницький. Дані з відкритого реєстру організацій та підприємств підтверджують те, що Суми назавжди втратили даний навчальний заклад. Раніше у реєстрі адреса закладу значилася у м. Суми, відтепер з вересня 2022 р. вона значиться як Україна, 29000, Хмельницька обл., Хмельницький р-н, місто Хмельницький, вул. Озерна, будинок 14. Керівником закладу у реєстрі зазначений полковник Юрій СТУЖУК, замість генерал-майора Юрія СВІДЛОВА, який очолював заклад з моменту його заснування у 2012 р.

“Протягом 3 місяців спілкувався з батьками, з колективом, з керівником Держприкордонслужби, з його заступниками. Проблема в тому, що був приліт ракети туди, де є наш Кадетський корпус, є загроза подальших атак. Було прийнято рішення Держприкордонслужбою, ми намагалися повпливати через міністра але, на жаль, аргументи Держприкордонслужби і Міністерства освіти, що на Сумщині сьогодні небезпечно мати такий навчальний заклад, тому його перевели в Хмельницький”, – коментує ситуацію голова Сумської ОВА Дмитро ЖИВИЦЬКИЙ.

У подальшому очільник області буде звертатися до обласної ради та міського голови Сум з пропозицією створити в Сумах новий комунальний навчальний заклад – кадетський корпус.