Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Острів Ахілла

120

Острів Зміїний сьогодні знов в епіцентрі уваги.

Він був атакований ще в перший же день російського вторгнення. Територію було обстріляно артилерією крейсера «Москва» та патрульного корабля «Василий Быков». Після цього здійснено авіаційний наліт російським «Су-24».

Як повідомляли в цей день офіційні джерела: “Наразі на острові не залишилося жодної вцілілої будівлі. Проте українські морські піхотинці разом з прикордонниками тримають оборону острова”.

Як відомо, саме звідти українські воїни послали російський флагманський корабель за відомим курсом, а потім потопили його поруч із цим островом, а також знищили ще один корабель та кілька катерів. Після чисельних влучань українською зброєю та знищення встановлених окупантами засобів ППО, техніки й особового складу, росіяни сьогодні втекли з острова з «жестом доброї волі».

Окрім важливого воєнно-стратегічного значення, острів має ще й важливе символічне значення. Давні греки називали його островом Ахілла, бо за їхніми легендами саме тут і був похований найвеличніший грецький воїн, оспіваний Гомером. «Гнів оспівай, богине, Ахілла, сина Пелея», – цими рядками починається його «Іліада». Ахілл тут – головний герой, а його гнів за вбитого друга Патрокла вирішив долю Троянської війни. Ахілл богосвітлий убив у поєдинку найхоробрішого троянського воїна царевича Гектора, а його труп потім віддав його батькові – цареві Трої Пріаму. На цьому й закінчується «Іліада».

З пізніших міфів ми дізнаємось, що загинув Ахілл прудконогий там же біля стін Трої від стріли Паріса (від якого Париж), який влучив йому у вразливе місце – у п’яту. Мати Ахілла, богиня Фетіда віднесла тіло сина на острів Білий (Левкос), як звали тоді греки Зміїний. Власне, Фетіда й створила цей острів – підняла його з дна моря для могили свого сина. Острів згадується в працях Овідія, Страбона та Геродота. Греки збудували там величний храм на честь Ахілла розміром фундаменту 30 на 30 метрів. Звідти культ Ахілла поширився на інші причорноморські землі України – відомо про жертовник Ахілла на Кінбурнському півострові, а також Ахіллів Дром на Тендровській косі на Херсонщині.

Сюди регулярно причалювали грецькі кораблі – шанобливі греки приносили подарунки й жертви до храму Ахілла-Понтарха, який вважався владикою і покровителем Чорного моря. Цей храм, який був одним із найважливіших у Греції, з часом занепав, його руїни були виявлені й описані вже у 1823 році.

Коли й чому острів став Зміїним достеменно невідомо, але в часи Османської імперії він вже зветься грецькою Фідонісі (тобто Зміїний). Румуни, які ще зовсім недавно претендували на цей острів і судилися за нього з нами в Гаазі, звуть його Insula Șerpilor. Англійською його позначають як Snake Island, Serpent Island або Zmiinyi Island. Пишуть, що начебто там водилися змії чи вужі, що здається сумнівним, бо це скеля серед моря. Можливо, й змії там теж якісь міфічні. Може, ті морські гігантські змії, що їх послав Аполлон на троянського жерця Лаоокона. Може, й інші. Головне, що наші – віднині й довіку. Як і прах Ахіллеса – володаря Чорного моря. Як і острів – символ українського спротиву й перемоги.

ОСТРІВ ЗМІЇНИЙ 30 ЧЕРВНЯ, ФОТО MAXAR TECHNOLOGIES/TWITTER