Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

На Сумщині знешкодили протипіхотні міни

296

Дві протипіхотні міни ПМН–4 були знайдені і знищені на дорозі під с. М. Вистороп Лебединської територіальної громади Роменського району Сумської області. Вибухові пристрої були закладені російськими загарбниками і могли призвести до травмування чи загибелі мирних людей. Також в тому ж районі, вибухотехніками поліції було виявлено залишки іншої міни ОЗМ – 72, (т.з. «вистрибуюча» міна), яка спрацювала. На щастя тут обійшлося без жертв.

Як стверджує начальник вибухотехнічної служби ГУНП у Сумській області Олег Євлаш, протипіхотні міни нажимної дії дуже небезпечні. При натисканні на неї з зусиллям 5 – 15 кілограмів відбувається вибух. Термін бойової придатності таких мін практично не обмежений, тож вона може роками «чекати» на свою жертву. Такі міни складно виявити за допомогою металошукача, в них дуже мало металевих деталей, а сам корпус пластмасовий, невеликого розміру. Міни типу ПМН категорично забороняється чіпати. Вони не обладнані елементами самоліквідації і не знешкоджуються.

Поліція закликає громадян не відвідувати лісові масиви, лісосмуги, чагарники, особливо там, де проходили бойові дії, чи стояли ворожі війська. З обережністю радимо пересуватися і польовими дорогами, обходячи ті місця на них, де порушено грунт, або є інші ознаки мінування чи присутності неспрацьованих боєприпасів. Повідомляйте про всі небезпечні знахідки поліцію за телефоном 102 або ДСНС за телефоном 101.