Перший гастрофестиваль. Сумчани пробують «Слобожанські смаки» (Фото)
Різдвяний гастрофестиваль «Слобожанські смаки» проходить у Сумах
7 січня на новорічному ярмарку «Трибуна» стадіону «Ювілейний» відбулося відкриття першого гастрофестивалю під звучною назвою «Слобожанські смаки». Він буде проходити з 7 по 14 січня по 10 ресторанам міста Суми.
Серед них «Здибанка», «Іль де Франс», «Карпатська колиба», «Козацька броварня», «Simbiosi», «Старий млин», «Testo», «Шалена шкварка», «Шафран», «Family». У цих закладах сумчани можуть скуштувати 5 страв слобожанської кухні та проголосувати за кращу, яка і стане смачною візитівкою Сумщини.
На відкритті фестивалю на сумчан очікувало яскраве дійство. На ньому виступив народний хор “Комишанське надвечір’я”, який яскраво, звучно і чуттєво виконав старовинні різдвяні пісні, подарувавши присутнім гарний настрій. Крім того, глядачам були представлені традиційні вертепи від колективів з різних міст України, які своїм виступом створили неймовірну імпровізовану виставу. Вечір супроводжували веселі конкурси та вікторини присвячені Різдву Христовому, а переможці отримали сувеніри від учасників і партнерів заходу.
Відкриття фестивалю зібрало багато людей і подарувало масу приємних вражень та веселих і неповторних емоцій. Як наголосили організатори, даний фестиваль буде відбуватися і в майбутньому.
Нам вдалося поспілкуватися з організаторами фестивалю «Слобажанські смаки» Ольгою Ковалевською, керівницею громадської організації «Майстерня творчих ідей UrbanLys» та Юрієм Гладенко, начальником відділу промоуції і туризму Сумської обласної державної адміністрації і Денисом Полоком, ресторатором співорганізатором заходу.
r.: Яка головна мета та ідея фестивалю «Слобожанські смаки»?
Ольга Ковалевська: Головна мета гастрофестивалю «Слобожанські смаки» – це знайти смачну візитівку Сумщини, тобто страву, яка буде візитною карткою регіону і буде приваблювати туристів, а отже її можна буде використовувати у туристичній промоції.
Юрій Гладенко: Створити умови для того, щоб у нас з’явилися гастротури. Зараз ми змогли звернути на це увагу рестораторів і вони готують спеціально розроблені слобожанські страви. Таким чином, ми проаналізуємо зацікавленість сумчан до цих смаколиках, і вони можуть зайняти гідне місце безпосередньо у меню даних ресторанів. На теперішній час у нас заявлено 10 учасників – це ресторанні мережі, які є професіоналами своєї справи. Сподіваємось на те, що кількість бажаючих взяти участь у даному фестивалі значно збільшиться. Отже, ми мотивували їх подивитися на своє меню для того, щоб у ньому з’явилися ті страви, які можуть представляти наш регіон і його унікальність, а люди посмакувати щось новеньке, тобто те, чого немає по суті у інших областях нашої країни.
r.: Чи є на Сумщині традиційні смаки, які відрізняють наше місто і регіон від інших міст і регіонів України?
О.К.: Звичайно є, оскільки наш регіон, як і кожний регіон України має свої особливості і страви. Наша задача зараз – знайти їх, тобто виявити, оскільки вони не відомі широкому загалу та мало вивчені, тому уяву про них мають лише наші дослідники і етнографи. Для того, щоб відродити наші кулінарні традиції і популяризувати слобожанську кухню, а також, щоб люди звернули увагу на неї і згадали стародавні рецепти своїх бабусь і навіть прабабусь, ми і проводимо цей фестиваль.
r.: На що робився акцент при започаткуванні фестивалю «Слобожанські смаки»?
Денис Полак: Самий головний акцент всього цього заходу – популяризувати нашу слобожанську кухню і з цією метою знайти стародавні рецепти страв та за допомогою ресторанів – учасників фестивалю відтворити їх, а потім обрати найкращі з них, які в решті решт стануть візитною карткою нашого регіону у гастротуризмі.
r.: Чи плануєте ви робити фестиваль і в майбутньому?
Ю.Г.: У такому форматі даний фестиваль проходить перший раз, але, однозначно, ми дуже хочемо зробити його щорічним, оскільки його тематика буде обов’язково напрацьовуватись і у подальшому хочеться, щоб це були гастрономічні фестивалі на вулицях.
r.: Хто є організаторами фестивалю «Слобожанські смаки»?
Ю.Г.: Відділ промоції і туризму Сумської обласної державної адміністрації та громадська організації «Майстерня творчих ідей UrbanLys».
r.: Як виникла ідея провести даний фестиваль, кому належить ідея?
О.К.: Ідея одночасно належить дуже багатьом людям і виникла під час проведення круглого столу на тему слобожанської кухні у Сумській обласній державній адміністрації. На ньому були присутні етнографи, ресторатори, готельєри і представники влади та обговорювалися питання яким чином запросити до Сум відвідувачів саме через гастротуризм і от з’ясувалося, що ресторатори теоретично готові займатися цими питаннями тобто досліджувати їх, але ніхто не хоче робити це сам, тобто виникло бажання займатися спільною справою, але, щоб при цьому був присутній дух змагальності, тому виникла ідея провести фестиваль.
r.: Як буде обиратися переможець, що братиметься до уваги при виборі переможця?
Ю.Г.: Переможець буде обиратися за кількістю голосів. У Фейсбуці на головній сторінці «Слобожанські смаки» буде проходити безпосереднє голосування з хештегами. Там буде все розписано: сьогодні, завтра і додаватиметься інформація, щоб люди могли орієнтуватися, як приймати участь. Перший варіант – це зробити фото зі стравою, поставити хештег #сумигастрофест чи #sumygastrofest і лайки збирати. Другий варіант – це бути безпосередньо в ресторані, замовити саме блюдо, потім сфотографувати чек з підтвердженням того, що їли, і надіслати. Все це необхідно для того, щоб знайти найкращу страву, яка за результатами народного голосування найбільше сподобалася людям.
r.: За якими критерієм буде обиратися страва-переможець?
Ю.Г.: За вподобаннями людей.
r.: Що отримає переможець конкурсу на краще фото?
Ю.Г.: Будуть сертифікати від наших партнерів. До речі, приємно сказати, що їх три: ТМ «Індичка», ТМ «O’BEREG» (смачні сири),ТМ «Olivija”. Кожним з них будуть запропоновані власні кошики, які підберуть організатори. Буде і індичка, і продуктові набори, і інші приємні сюрпризи…
r.: Хто надавав допомогу при створені даного фестивалю?
Ю.Г.: Безпосередньо відділ промоції і туризму Сумської обласної державної адміністрації і партнери, які долучилися до цього.
r.: Чи виникали складнощі при підготовці до даного фестивалю?
Ю.Г.: Складностей, як таких, не було. Це перший захід подібного рівня і мені дуже приємно відзначити, що ми працювали, як активна команда, в якій всі бажають досягти результату, щоб у нас з’явилися смачні страви, які презентуватимуть Сумщину в Україні і за її межами.
r.: Щоб Ви хотіли б побажати перед початком фестивалю учасникам фестивалю – ресторанам?
Д.П.: Натхнення насамперед, щоб вони знаходили, як можна більше цікавих стародавніх рецептів і готували смачні і аутентичні страви, які б у решті решт стали візитівкою нашого регіону, а також удачі у конкурсі.
Підготувала: Анастасія Літвіненко