Суми: новини, події, коментарі

Нотехс - будівництво у Сумах

Офіційна заява Сумської єпархії УПЦ

686

«Припинення молитовного поминання Патріарха Московського і всея Русі Кирила стало наслідком тих факторів, які викладені у зверненні кліриків Сумської єпархії. Священнослужителі вважають, що їх сукупність визначає загальну позицію Патріарха Кирила щодо війни в Україні, розпочатої Російською Федерацією по відношенню до суверенної Української Держави та українського народу. Священнослужителі категорично проти такої позиції, наслідком чого стало припинення молитовного поминання Патріарха. У церковній практиці це крайня міра нагадування про тяжкі наслідки зазначеної позиції для кліру та вірян в Україні, про який має дбати та піклуватися Патріарх відповідно до свого високого церковного статусу.

Духовенство Сумської єпархії належить до кліру Української Православної Церкви, яка з 1990 року має статус автономії у складі Руської Православної Церкви, адміністративно та організаційно належить до релігійної організації, яка має назву «Українська Православна Церква». Тому трактувати даний крок як вихід із підпорядкування некоректно (адже після 1990 року Українська Православна Церква має автономний статус).

Духовенство свідчить про свою канонічну та адміністративну підлеглість Предстоятелю Української Православної Церкви Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Онуфрію, що означає намір і надалі перебувати у клірі Святої Православної Церкви. Тобто такий крок не є порушенням церковно-канонічних норм Православної Церкви та не може трактуватися як церковний розкол» – протоієрей Георгій Тарабан, секретар Сумської єпархії УПЦ